Rijk van Nijmegen

Overleden kindje kreeg honing mee voor in het hiernamaals

Deze bronzen schaal werd in het kindergraf gevonden
Deze bronzen schaal werd in het kindergraf gevonden © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De Ridders van Gelre snuffelen graag rond in Gelderse depots, want daar kun je de geschiedenis nog echt áánraken. Ze vinden er unieke voorwerpen die ons meevoeren naar het rijke verleden van Gelderland. Vandaag een ontroerende grafgift van een kindje dat 1500 jaar geleden stierf.
In het Gemeentelijk Archeologisch Depot Nijmegen liggen unieke voorwerpen, opgegraven in Nijmeegse bodem en zorgvuldig opgeborgen. Zoals een prachtig bewerkte bronzen schaal, die is gevonden in een grafveld bij Lent. In 2011 troffen de archeologen van de gemeente Nijmegen daar zo'n 70 graven aan uit de Merovingische tijd, tussen 475 en 600 na Chr.
Een bijzondere vondst, want het bewijst dat na het vertrek van de Romeinen mensen in Lent zijn blijven wonen. Bovendien kunnen we uit de hoeveelheid vondsten concluderen dat het zelfs een behoorlijk grote nederzetting moet zijn geweest. En dat is echt bijzonder voor die tijd.
Het kindergraf in Lent, zoals de archeologen het aantroffen
Het kindergraf in Lent, zoals de archeologen het aantroffen © Omroep Gelderland

Honing voor het hiernamaals

Een van de mooiste vondsten was misschien wel het graf van een zesjarig kind dat zo’n 1500 jaar geleden in Lent werd begraven. De archeologen vonden een zwaard, een lans en een schildknop, dat op een schild heeft gezeten.
Maar ook een kralensnoer, een kan, een schaal van aardewerk en een bronzen schaal, met daarin aardewerken potjes. En uit onderzoek blijkt dat in één van die potjes honing heeft gezeten. Iets zoets, iets lekkers voor het hiernamaals voor deze overleden vroeg-middeleeuwse kleuter.
De bronzen schaal, waarin een potje honing stond
De bronzen schaal, waarin een potje honing stond © Omroep Gelderland

Kindje kreeg alles mee

De archeologen zagen verschillen tussen de grafgiften van mannen en vrouwen. Mannen kregen vooral voorwerpen mee die met strijd en oorlog te maken hebben; zoals zwaarden, lanspunten en schildknoppen. Vrouwen kregen kralensnoeren, spinklosjes, gordelkralen en benen kammen mee.
Maar dit kindje kreeg het dus allemaal mee, een zwaard én een halssnoer en al die andere spullen. Die zal hij vast niet in zijn leven hebben gebruikt. Het zwaard is bijvoorbeeld bijna net zo lang als het kindje zelf en dus veel te zwaar. Het zal waarschijnlijk een ceremoniële betekenis hebben gehad. Of misschien hebben zijn ouders met deze grafgiften hun eigen sociale positie willen benadrukken.
Maar je moet er toch niet aan denken dat je grafgiften voor je zesjarige kind moet verzamelen. En daarom zorgen ze er extra goed voor in het archeologisch depot van de gemeente Nijmegen.
Ridder Bas bewondert de bronzen schaal:
Ridder Bas bewondert de bronzen schaal
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.