Stedendriehoek

Boek te laat terug naar de bieb? Hier krijg je geen boete meer!

Barbara Deuss van BIJ de bieb in Zutphen
Barbara Deuss van BIJ de bieb in Zutphen © NOS
ZUTPHEN - In de bibliotheek van Zutphen hoef je sinds afgelopen zomer geen boete meer te betalen als je je boek te laat inlevert. En dat heeft daar een positief effect.
"We waren al boetevrij voor kinderen, maar we vonden het heel belangrijk dat iedereen in deze regio gewoon boetevrij kan lenen. Vandaar dat we vanaf afgelopen zomer helemaal boetevrij zijn", vertelt Barbara Deuss van BIJ de bieb, met onder andere een vestiging in Zutphen.

Geen boetes meer in een derde van alle bibliotheken

Bij meer dan 30 procent van de bibliotheken in Nederland zijn ondertussen alle boetes afgeschaft, zo schrijft de NOS. In die bibliotheken betaal je dus helemaal geen boete meer. Meer dan de helft van de bibliotheken in Nederland heeft het boetebedrag deels afgeschaft. Daarnaast laat ruim een kwart van de bibliotheken bijvoorbeeld kinderen of mensen met een plus-abonnement geen boete betalen.
De NOS baseert zich op cijfers die bibliothecaris Mark Deckers verzameld heeft. Hij volgt al jarenlang de opkomst van de boetevrije bibliotheken. "Boeken komen ook gewoon terug naar de bibliotheek als er geen boetes worden gegeven", zegt hij tegen de NOS.
Bekijk de video:
Geen boetes meer in de bieb

Geen boete levert lezers op

"Boetes konden heel snel oplopen, vooral als je veel boeken leent en die allemaal te laat terugbrengt. Dan wordt het best wel een dingetje als je dat allemaal moet gaan betalen", vertelt Deuss. "Er zijn gezinnen, zeker hier in Zutphen, die het financieel niet makkelijk hebben. Die kregen soms te maken met hoge boetes, zeker als ze verschillende kinderen hebben die boeken te laat inleverden", zegt Deuss.
Ze ziet veel voordelen van het afschaffen van de boetes: "Er komen weer mensen. Soms kwamen ze niet meer om te voorkomen dat ze de boetes moesten betalen." Nu wordt er volgens haar weer meer geleend: "De boeken komen gewoon allemaal terug en er is een prettige sfeer."
De bieb mist nu wel de inkomsten van de boetes, maar dat is volgens Deuss geen probleem: "Dat is een nadeel, maar doordat we weer meer betalende leden hebben, heft dat elkaar op."
Deuss is dus positief: "Ik raad het iedereen aan."