Noord-Veluwe

Bijna nergens zijn zo veel inzamelpunten voor statiegeldflesjes als hier

400 Gelderse Sportverenigingen hebben een inleverpunt voor statiegeldflessen. Foto ter illustratie.
400 Gelderse Sportverenigingen hebben een inleverpunt voor statiegeldflessen. Foto ter illustratie. © ANP
HARDERWIJK - Zo'n vierhonderd Gelderse sportverenigingen hebben een inzamelpunt voor statiegeldflessen. Dat blijkt uit gegevens die Omroep Gelderland heeft opgevraagd bij Statiegeld Nederland, de organisatie die het systeem rond statiegeld regelt. Landelijk ligt dit aantal op zo'n drieduizend sportclubs.
Waar supermarkten en bemande benzinestations het statiegeld uitkeren na het inleveren, is dat voor sportverenigingen anders. Sportclubs zijn niet verplicht een inzamelpunt te hebben, maar hebben de keuze. Dat doen ze op vrijwillige basis. "Sportverenigingen mogen het statiegeld doneren aan de eigen vereniging. Dat is fijn voor zowel de sportverenigingen als voor de leden die het statiegeld doneren", aldus Misja Janvier van Statiegeld Nederland.
Bij sportpark De Strokel in Harderwijk zijn ze heel fanatiek met inzamelen:
'We zamelen 200 flesjes per week in'

'Gratis geld'

FC Winterswijk is één van de Gelderse verenigingen waar kleine statiegeldflessen worden ingezameld. "Wij hebben ons daar meteen voor ingeschreven en zijn vanaf dat moment al bezig om daaraan mee te werken om als vereniging wat minder afval te hebben", vertelt Henk Graaskamp.
Sinds 1 juli 2021 zit er statiegeld op kleine plastic flesjes. "We hebben de boel toen direct opgepakt", herinnert ook Jan Jansen van VVOG uit Harderwijk zich. "Zeker omdat het rommel opleverde, zijn we gestart met het inzamelen van flesjes. Wij zijn een grote vereniging met een vrij grote omzet op zaterdag, maar ook flessen die ergens anders zijn gekocht worden hier ingeleverd. Bijvoorbeeld van andere elftallen. De afvalcontainer komt snel vol en dit was een goede uitkomst."
Met een papierprikker gaan ze al het vuilnis door om de flesjes eruit te halen.
Gert-Jan Prophitius, voorzitter vv Hierden
Misja Janvier van Statiegeld Nederland laat weten dat verenigingen zelf kunnen bepalen hoe ze het inzamelen van statiegeldflessen aanpakken. "De meeste hebben gewoon een bak staan om het in te zamelen."
Sommige verenigingen pakken het groots aan. "Met een papierprikker gaan ze al het vuilnis door, om de flesjes eruit te halen. Voor ons is het natuurlijk ook gratis geld", zegt Gert-Jan Prophitius van vv Hierden. Ook op het sportpark van VVOG doen ze er alles aan om elk plastic flesje uit de prullenbakken te vissen. "Ik heb praktisch elk flesje op maandagochtend in m'n handen", stelt Jansen. "We leveren elke week zo'n tweehonderd flesjes in. Dat is een mooi aantal."

Goed doel

"Met een bord bij de uitgang proberen we onze leden te wijzen op de inzamelbak", zegt voorzitter Prophitius van vv Hierden. In Winterswijk klinkt het ook af en toe 'Let op! Het komt ten goede aan jullie zelf' door de kantine, weet Graaskamp. Bij FC Winterswijk gaan de opbrengsten naar met name trainingsmateriaal zoals ballen. Bij vv Hierden wordt geïnvesteerd in jeugdvoetbal en bij SDV Barneveld wordt een goed doel gesteund. Voorzitter Jan van Beek: "Wij ondersteunen als vereniging een maatschappelijk doel voor verstandelijk beperkte mensen. We verkopen in de kantine veel petflesjes. Het statiegeld dat we daarmee inzamelen, maken wij vervolgens weer over".

Straks ook blikjes

"Met meer dan vierhonderd sportverenigingen als innamepunt is Gelderland na Zuid-Holland en Noord-Brabant de provincie met de meeste innamepunten onder sportverenigingen", zegt Janvier. "Een mooi aantal", gaat de woordvoerder van Statiegeld Nederland verder. Maar hun ambitie is dat nog meer verenigingen starten met inzamelen. "We willen natuurlijk zoveel mogelijk recyclen en voorkomen dat de flesjes en blikjes in het milieu of bij het restafval belanden."
Vanaf 1 april kunnen ook blikjes ingeleverd worden. "Die kunnen straks gewoon in dezelfde zakken verzameld worden als flesjes. Voor sportverenigingen die al statiegeldflesjes inzamelen verandert er niets. Behalve dat zij nu ook met blikjes statiegeld kunnen sparen voor de vereniging", zegt Janvier enthousiast.