Arnhem en omstreken

Jan en Piet trekken als boze boeren langs provinciehuizen

Actievoerders bij het provinciehuis
Actievoerders bij het provinciehuis © Omroep Gelderland
ARNHEM - 'Van der Wal, wij zijn je leugens zat!' Onder dat motto maakt een groep ongeruste boeren een protestreis van 1200 kilometer door het land. Na Leeuwarden en Groningen deden ze vanmorgen het provinciehuis in Arnhem aan, waar ze in gesprek gingen met de commissaris van de koning John Berends en gedeputeerde Helga Witjes.
'De Grote Leugens Route' zo heet de actie die Jan en Piet, twee Groningse boeren, sinds begin dit jaar voeren. De onrust onder boeren over het stikstofbeleid is nog allerminst verdwenen en daarom trekken de boeren onaangekondigd vanuit Groningen langs verschillende provinciehuizen in het land, in de hoop bestuurders te spreken te krijgen. In Gelderland troffen ze het vandaag. De commissaris van de koning ontving ze op het provinciehuis met koffie en cake en trok ruim een uur uit voor een gesprek.
Niet dat de provincie de de boeren veel te bieden had. Een luisterend oor en de belofte technische vragen aan gedeputeerde Peter Drenth voor te leggen. Verder heeft ook de provincie weinig andere mogelijkheden dan overheidsbeleid uit te voeren. "We hadden inderdaad geen antwoorden en dat hoeft ook niet", zegt commissaris John Berends na afloop van het gesprek. "Het ging de boeren erom duidelijk te maken dat ze zich zorgen maken om het Nederlands stikstofbeleid. Dat is gelukt."

'De overheid liegt'

De boeren benadrukten vanmorgen nog eens dat volgens hen Nederland verder gaat met zijn stikstofbeleid dan Brussel vraagt. En dat veel van de feiten waarop het kabinet het beleid baseert, niet kloppen. "Het zijn leugens die ze gebruiken als stok om boeren mee te slaan. Ze ontmoedigen boeren om verder te gaan met hun bedrijfsvoering en dreigen met onteigening. Dat is een overheid waar wij geen vertrouwen meer in hebben", zegt initiatiefnemer Jan uit Groningen.
De actievoerders die zich vanmorgen op het provinciehuis meldden, voelen zich niet vertegenwoordigd. Niet door land- en tuinbouworganisatie LTO maar ook niet door actiegroepen als Farmers Defence Force of Agractie. Daarom laten ze zelf hun stem horen. "We hebben de commissaris gevraagd om als hij, net als wij, maar enigszins twijfelt aan de feiten die het kabinet hanteert, het beleid niet uit te voeren. Dat zouden we wel moedig vinden. Maar tot nu toe hebben we die toezegging niet. Verschillende bestuurders hadden ook geen tijd voor ons. Die hadden vergaderingen. Hier zijn we tenminste ontvangen."

Nieuwe actievoerders staan op

Namens de Boeren Samenwerking Achterhoek was Dick Scholts uit Winterswijk vanmorgen aanwezig. "Je ziet dat van de grote groep die meedeed aan de protestactie in Den Haag in oktober 2019, een deel inmiddels is afgehaakt. Maar je ziet vandaag ook dat er weer nieuwe mensen opstaan. Mensen die zich ook in de materie hebben verdiept en die blijven strijden voor het behoud van de boerenstand in Nederland."