Nieuws

Hof: zaak overleden baby Jairo terug naar rechtbank

ARNHEM - De strafzaak tegen de ouders van de overleden Arnhemse baby Jairo moet terug naar de rechtbank.
Dat heeft het gerechtshof in Arnhem dinsdag bepaald. Het Openbaar Ministerie (OM) moet opnieuw de kans krijgen de zaak aan de rechter voor te leggen, vindt het hof.
De rechtbank verwees de zaak vorig jaar naar de prullenbak, wegens fouten in het onderzoek. Het OM verdenkt de beide 24-jarige ouders ervan dat zij de hand hebben gehad in de dood van het kind, door hem te mishandelen. Jairo overleed in augustus 2010.

'Fouten niet ernstig genoeg'

Ook het hof ziet dat er fouten zijn gemaakt, maar vindt die niet ernstig genoeg om de zaak geheel te laten stranden.
De baby was 8 maanden oud toen hij onwel werd en naar het ziekenhuis werd gebracht. Daar overleed hij. De ouders gaven verklaringen die niet konden kloppen met letsel dat deskundigen aantroffen. Dat maakte de ouders tot verdachten.
Maar het OM hield de resultaten van de sectie op het lichaampje veel te lang achter, vond de rechtbank. Deze werden pas met de vader en moeder gedeeld toen er afluisterapparatuur verstopt was, in de hoop een bekentenis op te vangen. Ook werd de moeder veel te zwaar onder druk gezet toen ze zich tijdens verhoren op haar zwijgrecht beriep. 

Hoge Raad

De advocaten leggen zich er niet bij neer dat de ouders nu alsnog voor de strafrechter kunnen komen en stappen naar de Hoge Raad.