Arnhem en omstreken

Politie moet sneller hulp krijgen bij 'verward persoon'

Politie moet binnen 45 minuten hulp krijgen bij verwarde personen, vindt gemeente.
Politie moet binnen 45 minuten hulp krijgen bij verwarde personen, vindt gemeente. © ANP
ARNHEM - Op het moment dat de politie afgaat op een melding van iemand met verward gedrag, moet er binnen 45 minuten een ggz-medewerker beschikbaar zijn. Ook moet het college zich inzetten voor voldoende behandelplekken voor 'passende hulp en zorg' die op dat moment nodig is. Dat besloot de Arnhemse gemeenteraad in ruime meerderheid op voorstel van SP, D66, Arnhem Centraal en VVD. Welke verandering dat concreet teweeg gaat brengen, is nog de vraag.
De politie gaf al eerder signalen af dat die steeds drukker is met meldingen over personen met verward gedrag. "Je wordt bijna een wijkverpleger. Maar politieagenten zijn zo betrokken, dat ze het toch doen", stelde politiechef Erik Bomhof. "Die zijn soms uren bezig met een zorgcasus, terwijl wij die mensen ook niet goed iets kunnen bieden." Buiten kantoortijden en in het weekend zou dat probleem het grootst zijn.

'Bijten tot bloedens toe'

"Een man die schreeuwend bij de politie binnenkomt en in de cel alles kapot probeert te bijten tot bloedens toe. Een vrouw op een dak. Een man op een trolleybuslijn", somt SP-raadslid Sarah Dobbe op. "Deze mensen hebben geen cel nodig, maar zorg."
Haar voorstel kon op brede steun rekenen. Maar voor de uitvoering is gemeente wel afhankelijk van de betrokken instanties, legt wethouder Marco van der Wel uit. Op zijn initiatief wordt op dit moment gewerkt aan een gezamenlijk plan, waar hij deze wens van de gemeenteraad in mee zal nemen. Dat verwacht de wethouder aan het begin van het volgende kwartaal klaar te hebben.

'Aanslag op begroting'

"Het zijn de ketenpartners en de ggz die het personeel moeten leveren, en we moeten het hebben over de financiering daarvan", maakt Van der Wel de gedeelde verantwoordelijkheid duidelijk. "Maar wij zullen onze rol daarin spelen en aangeven dat we dit belangrijk vinden." Nu honderd procent toezeggen dat deze voorzieningen er komen, zou ook kunnen betekenen dat de rekening bij de gemeente terechtkomt. En dat zou volgens Van der Wel 'een behoorlijke aanslag op de begroting zijn'.
De politie laat aan Omroep Gelderland weten zich af te vragen wat die 'beschikbaarheid binnen 45 minuten' dan precies betekent. "Nu al is de ggz 24/7 beschikbaar", weet een politiewoordvoerder. "We kunnen de crisisdienst namelijk altijd bellen en een medewerker aan de lijn krijgen om een situatie voor te leggen. Op basis van zo’n gesprek volgt er een beoordeling en een beslissing wat de ggz gaat doen." Daarvoor worden volgens de politie landelijke normen gehanteerd.

'Hoe sneller, hoe beter'

Wanneer er dan directe hulp nodig is, is nu de norm dat er binnen een uur na de eerste beoordeling een beoordelaar ter plaatse is, legt de politiewoordvoerder uit. "Wat ons betreft geldt: hoe sneller, hoe beter. Maar vanzelfsprekend moeten de afspraken ook reëel en werkbaar zijn voor de ggz, zodat we ervan op aan kunnen. Er is namelijk sprake van beperkte capaciteit en een groot werkgebied."
Wel vindt de politie het goed om te zien dat er 'politieke aandacht is voor snelle en adequate hulp voor personen met verward gedrag'. "Dat is vooral in het belang van een patiënt en mensen in zijn of haar omgeving, maar ook zeker in ons belang."

'Sympathiek, maar niet uitvoerbaar'

Alleen FvD stemde tegen het voorstel. Raadslid Gino Luurssen vond het wel sympathiek, maar niet uitvoerbaar. "De ggz is onderbezet en gaat al gebukt onder de wachtlijsten en werkdruk. Het is niet passend in de huidige problematiek waar de ggz mee kampt."