Stedendriehoek / Noord-Veluwe

Beruchte autohandelaar lijkt strijd te verliezen tegen gemeente Apeldoorn

Beruchte autohandelaar lijkt strijd te verliezen tegen gemeente Apeldoorn
Beruchte autohandelaar lijkt strijd te verliezen tegen gemeente Apeldoorn © Omroep Gelderland
APELDOORN - De Apeldoornse garagehouder Gerard van H. zit in een spagaat. Door criminele antecedenten in het verleden lukt het hem niet meer om in Apeldoorn in zakelijk opzicht een nieuwe stap te zetten.
Van H. en zijn zoon Ronnie werden in het verleden veroordeeld tot gevangenisstraffen. Volgens justitie gaven ze leiding aan een criminele organisatie en hielden ze zich bezig met onder meer afpersing, oplichting en bedreiging. De twee zouden ook betrokken zijn bij een schietpartij aan de Sikkel, eind 2019, waarnaar nog altijd een politieonderzoek gaande is.
Op 26 januari vorig jaar deed de politie een grote inval in het pand aan de Sleutelbloemstraat. Daarbij werden wapens aangetroffen en middelen om drugs te produceren. De rechter sprak Van H. senior onlangs vrij van wapenbezit en drugshandel. Een zakelijke doorstart lijkt er desondanks niet in te zitten.

Vergunningsverplichting van de gemeente

De gemeente Apeldoorn legde namelijk een vergunningsverplichting op het pand van de autogarage, die op naam van zijn vrouw staat. Of de Van H.'s die vergunning gaan krijgen, is voorlopig onzeker: “Volgens mij sta ik op een zwarte lijst", zegt de ondernemer.
Het echtpaar wil dan ook weg. Van H.: “We mogen hier nog wel wonen, maar we voeren op dit moment geen bedrijf. Ondertussen moeten we 4500 euro in de maand huur ophoesten voor bedrijfspand en woning. We hadden een huurhuisje gekregen in Apeldoorn. Daar had ik al voor getekend, totdat de burgemeester zich hiermee ging bemoeien. Toen hing er een berichtje op de deur dat we daar niet naar binnen mochten. Volgens mij sta ik op een zwarte lijst."

Anonieme brief

Zes jaar lang dreven ze de firma aan de Sleutelbloemstraat. Maar op de dag van de inval, een jaar geleden, veranderde alles, zegt de garagehouder. Van H.: “Het hele autobedrijf is naar de Filistijnen. De aanleiding is volgens hem dat er een anonieme brief is gestuurd, door iemand die hem een loer heeft gedraaid. "Die heeft spullen hier neergezet.” Hij doelt op de productiemiddelen voor drugs, zoals die zijn aangetroffen.
Ook elders is Van H. naar eigen zeggen niet welkom. Aanvankelijk had hij een huurwoning in Voorst, via een woningcorporatie in Deventer: “Ik dacht: 'lekker rustig, ergens anders'. “Als je papieren kloppen heb je een huis,” zeiden ze. Alles was rond. Krijg ik 's middags telefoon: “Je krijgt het huis niet. Lees zelf de krant maar." Ik zit er nu aan te denken om bij de burgemeester van Apeldoorn een caravan in de tuin te zetten.”
We willen weten wat daar gebeurt
Gemeente Apeldoorn
Een woordvoerder van de gemeente Apeldoorn laat weten dat er op dit moment inderdaad nog geen vergunning is aangevraagd voor de huurlocatie aan de Sleutelbloemstraat.
De aanvrager van zo'n vergunning wordt gecheckt middels de Wet Bibob. Daarbij kijkt de gemeente naar de mogelijke criminele antecedenten van een ondernemer, om zo ondermijning tegen te gaan. Ook als de Van H.'s zouden vertrekken, dan blijft de vergunningsverplichting geldig, laat de gemeente weten.
Wil Apeldoorn de familie niet gewoon weg hebben? “Dat is sterk uitgedrukt", reageert de woordvoerder. "We willen gewoon weten wat er op dat terrein gebeurt."
Bekijk hier een reportage over het toenemend aantal geweldsincidenten in Apeldoorn:
Zie ook: