Gelderse Vallei

'Follow the beamer' tijdens donkere dagen in Ede

Filmmaker Stef Pieper won met zijn film de publieksprijs.
Filmmaker Stef Pieper won met zijn film de publieksprijs.
EDE - De muren in het centrum van Ede lichten plots op. Een lichtbundel afkomstig uit de beamer op wieltjes van Arno Setz zorgt ervoor dat het verhaal over de verschillende gebouwen óp de gebouwen verschijnt. De 20-jarige Stef maakte één van die verhalen, samen met zijn inmiddels overleden moeder; "Het is speciaal: onze film gaat over eenzaamheid en ineens voel ik dat nu zelf ook."
Het zaterdagavond en het publiek speelt in Ede 'follow the beamer'. Langzaam wandelen toeschouwers door het centrum van Ede achter de beamer op wieltjes aan. Bij verschillende gebouwen stopt de beamer om een korte film te projecteren. “Het idee was om wat licht in de donkere dagen te brengen”, zegt initiatiefnemer Arno Setz. Hoewel het festival vanwege slecht weer verplaatst werd van december naar januari, valt het licht ook in de donkere januarimaand bij het publiek in de smaak.
De films zijn gemaakt door vier filmmakers uit de regio Ede. "Het is heel mooi om te projecteren op een muur, dan komt de geschiedenis dichtbij", zegt Setz. "En dan is de film ook nog eens gemaakt door talentvolle regionale mensen."
Zo keken Edenaren naar films op de muren van Edese gebouwen.

Moeder schreef scenario

Filmmaker Stef Pieper werd beloond met de publieksprijs voor beste film. Zijn moeder schreef het scenario ervoor. Maar vlak voordat de film vertoond zou worden overleed zij plots door een noodlottig ongeval.
"Dat is heel lastig", zegt de jonge filmmaker. "Maar daardoor is de film eigenlijk juist mooier. Wij proberen ook iets moois uit die eenzaamheid te halen. En deze prijs is wel een mooie manier om iets moois uit dit verdriet te halen. Een soort erkenning. Dus het komt eigenlijk allemaal heel erg mooi rond."