Gelderse Vallei / Arnhem en omstreken

Deze Gelderse miljoenenplannen gingen eerder de prullenbak in

Deze toren zou in Nijmegen (opnieuw) worden gebouwd.
Deze toren zou in Nijmegen (opnieuw) worden gebouwd. © Stichting Donjon
EDE - Het had een 'uniek voedselavontuur in Ede' moeten worden. Maar er werd door Raad van State voorlopig een dikke vette streep door gezet. Er is geen, of onvoldoende natuuronderzoek gedaan naar de komst van het World Food Center. Of het enorme gebouw er ooit gaat komen is nog maar de vraag. Het zou niet het eerste Gelderse miljoenenproject zijn dat is afgeblazen.

Het Nationaal Historisch Museum in Arnhem

De datum en zelfs het tijdstip waren al geprikt: op 30 maart 2011 om 11.00 uur stipt moest het Nationaal Historisch Museum in Arnhem de deuren openen. Zo ver kwam het nooit.
Na een jarenlange landelijke strijd over waar het museum dan zou moeten komen en wat er in te zien zou moeten zijn, werd uiteindelijk gekozen voor Arnhem. Uiteindelijk bleek het project veel te duur en werd de stekker er maar uit getrokken.

Prijskaartje: 50 miljoen euro (volgens de begroting). Voor de aanleg van een ondergrondse parkeergarage bij het museum bleek alleen al 60 miljoen euro te moeten worden betaald.

Geen vrede tussen oorlogsmusea

Het idee leek mooi: het Airborne Museum in Oosterbeek, het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek en het Oorlogsmuseum in Overloon wilden samen één museum beginnen. Maar gaandeweg kregen de musea ruzie. Daarom trok het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg de toegezegde 6 miljoen euro steun maar weer in.
En dus kwam er definitief geen nationaal Vrijheidsmuseum WO2 in Nijmegen.

Iconische toren tóch niet gebouwd in Nijmegen

Na twaalf jaar touwtrekken werd het plan tot herbouw van de Donjon in 2018 toch maar opgegeven. Het idee was om in het Nijmeegse Valkhofpark een replica te bouwen van de middeleeuwse toren die in 1796 verdween.
Omdat het Valkhofpark beschermd is, moest er nauwkeurig archeologisch onderzoek worden gedaan voordat de funderingen de grond in konden en dat bleek uiteindelijk onbetaalbaar.

Prijskaartje: ruim 4,5 miljoen euro.