Arnhem en omstreken

Gelderse molens in grote problemen door wegvallen subsidie

Molen De Hoop in Elspeet
Molen De Hoop in Elspeet © RTV Nunspeet
TWELLO / ARNHEM - De Molenfederatie Gelderland luidt de noodklok. Aanleiding is het vervallen van de provinciale subsidie voor molenonderhoud. "Er komen zware tijden aan voor de Gelderse molens", zegt voorzitter Jos Penninx van de Molenfederatie.
De Molenfederatie heeft het berekend: als de subsidie echt zou wegvallen per 2024 zoals nu het plan is, dan gaat het om tweeduizend euro per molen. "Een substantieel bedrag", noemt voorzitter Penninx het. "Dat gaat molens zeker in zwaar weer brengen."
Het was schrikken voor de stichting Behoud Havekes Mölle in Twello. De stichting beheert de molen op de hoek van de Molenstraat en de Havekespad. "En dat doen we met allemaal vrijwilligers", zegt bestuurslid Rommie Eisma. "Goedkoper kan het dus niet. Zelfs de molenaars zijn als vrijwilliger in dienst. Als die tweeduizend euro zou wegvallen, tsja: u moet wel weten dat die subsidie een derde is van onze inkomsten. Dat maak je niet zomaar goed."
Kan de molen blijven?

Een molen is duur

Volgens de stichting in Twello is er voor hun molen een onderhoud- en exploitatieplan gemaakt voor de komende zes jaar. "Daarin staan alle noodzakelijke kosten om de molen te onderhouden. En in stand te houden", zegt Rommie Eisma. "De enige inkomsten die we hebben zijn de verkopen in het winkeltje iedere zaterdag. Ons zelfgemalen meel enzo. Maar alleen al de verzekering voor de molen kost ons jaarlijks drieduizend euro. Een molen is duur hoor."
De Stichting Behoud Havekes Mölle in Twello doet al wat ze kan om de inkomsten te verhogen. "We doen aan alle crowdfunding acties mee die we kunnen vinden. En natuurlijk zijn we erg blij met onze donateurs. Die helpen echt om de molen te laten draaien."
De Molenfederatie roept eigenaren van alle Gelderse molens dan ook op om bezwaar te maken tegen het wegvallen van de subsidie. "En rekent u maar dat wij als overkoepelende federatie bezwaar gaan maken bij de provincie Gelderland."