Gelderse Vallei

Niels laat jou betalen als je iets uit een winkel steelt

Een in scène gezette winkeldiefstal.
Een in scène gezette winkeldiefstal. © Omroep Gelderland/Plaats Delict
AMERSFOORT - Je hebt ze vast wel eens gezien bij winkels in je woonplaats: stickers over winkeldiefstal op de muur. Die stickers zijn van SODA.
Een winkeldief die wordt gepakt, moet een bedrag van 181 euro betalen voor de schade die de winkel heeft door de diefstal, zoals voor oponthoud. Deze schadevergoeding komt boven op de boete of de straf die hij of zij krijgt.
Plaats Delict had een gesprek met Niels van Os van SODA, de organisatie die schadevergoedingen regelt namens winkels in ons land.
De tekst gaat verder onder de video.
Straf voor winkeldieven
Vorig jaar verhaalde SODA namens de aangesloten winkels meer dan 2 miljoen euro op winkeldieven. Het ging om 28.000 meldingen van winkeldiefstal.
Waar komt dat bedrag van 181 euro vandaan? Van Os: "Het is een gemiddelde. Dat hebben we berekend. Je bent tijd en dus geld kwijt: aan het aanhouden van de verdachte, aan het alarmeren van en wachten op de politie. Aan administratie. "
Winkeldieven moeten 181 euro schadevergoeding betalen wanneer ze worden betrapt.
Winkeldieven moeten 181 euro schadevergoeding betalen wanneer ze worden betrapt. © Omroep Gelderland/Plaats Delict
Na een aanhouding door winkelpersoneel komt de politie erbij en die handelt het misdrijf verder af. Van Os: "Wij krijgen daarna, dat is zo afgesproken, de gegevens van de dader zodat we de schadevergoeding kunnen en mogen vorderen. De meeste daders zijn best wel schuldbewust en bereid om de kwestie op te lossen."
De methode werkt, zegt Van Os. "Onderzoek heeft uitgewezen dat na een zaak de kans dat iemand weer in de fout gaat met 40 procent daalt."
SODA houdt per afhandeling bijna 40 euro in voor gemaakte kosten, waaronder voor personeel en huisvesting. Bij SODA is ongeveer 80 procent van de winkeliers in ons land aangesloten.
Dit is een item uit het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost.