Rijk van Nijmegen

'Chronisch benauwde' mopshonden straks verboden, dierenarts juicht

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © Pixabay
NIJMEGEN - Als het aan minister Piet Adema ligt, is het binnenkort verboden om mopshonden en katten met dubbelgevouwen oren te houden. Er moeten extra maatregelen komen om het lijden van de dieren verder tegen te gaan.
Dat schrijft Adema in een brief aan de Tweede Kamer, meldt de NOS. Dierenartsen juichen de nieuwe stappen toe. Het fokken van de dieren werd al in 2014 verboden, maar illegaal wordt er nog steeds in de dieren gehandeld. Het houden en tonen van de dieren moet nu ook verboden worden.
Dierenarts Roeland Wessels uit Nijmegen is blij met de extra maatregelen: "De stappen die nu gezet worden juich ik echt toe. Iedereen kon doen wat-ie wilde. Het wordt nu gereguleerd en dat is fijn."

'Merendeel is chronisch benauwd'

De populariteit van de mopshonden nam de afgelopen jaren alleen maar toe. En dat merkte ook dierenarts Kristel de Munnik uit Ermelo. "Ik zie deze honden dagelijks in onze praktijk", zei ze eerder tegen Omroep Gelderland. "De baasjes zijn zich vaak niet bewust van de gezondheidsproblemen bij deze dieren als ze ze aanschaffen."
Veel mopshonden hebben gezondheidsproblemen. "Het merendeel is chronisch benauwd", aldus Wessels. "Het werd de mode om de dieren met korte neus te fokken, maar daardoor hebben de honden wel een verminderde levenskwaliteit. Het gaat om de verhouding van de lengte van de neus en de schedel", zegt de Nijmeegse dierenarts.

Altijd met een FFP2-masker lopen

"Als je het naar de mens zou trekken, stel je maar voor dat je je hele leven lang een FFP2-mondmasker moet dragen. Altijd. Dus ook met het sporten", zegt Wessels.
De nieuwe maatregelen zijn een stap in de goede richting, maar "er zijn meer erfelijke gebreken bij onze huisdieren waarvan we ons moeten afvragen of we het wel moeten willen", aldus de dierenarts.