Arnhem en omstreken

WOZ-waarde overal fors gestegen, zo zit het in jouw gemeente

Een 'verkocht'-bord aan een woning.
Een 'verkocht'-bord aan een woning. © ANP
RHEDEN - De huizenprijzen zijn bijna overal in Gelderland gedaald, maar dat geldt niet voor de WOZ-waarde. Die is in alle gemeenten juist flink gestegen.
In onze provincie steeg de WOZ-waarde het hardst in de gemeente Rheden (26 procent). Ook in Apeldoorn en Nijmegen is sprake van een forse stijging: respectievelijk 24 en 23 procent. Ze staan daarmee zelfs bovenaan in de lijst van grootste stijgers van Nederland.
De WOZ-waarde steeg het minst hard in Oost Gelre (9 procent) en Buren (9,5 procent). Dat blijkt allemaal uit cijfers van de zogeheten Waarderingskamer.
In alle Gelderse gemeenten ging de WOZ-waarde omhoog:
Gemeenten gebruiken de WOZ (waardering onroerende zaken) onder meer om de onroerendezaakbelasting (ozb) te bepalen. Met een hogere WOZ-waarde betaal je meer belasting. De WOZ-waarde geldt voor zowel koop- als huurhuizen, maar ook voor bedrijfspanden.
Dat er nog sprake is van een stijging, komt doordat gemeenten de WOZ-waarden voor dit jaar baseren op verkoopcijfers van woningen rond 1 januari 2022. Voorafgaand aan die datum stegen de huizenprijzen nog hard. Pas later in het jaar was er een daling te zien.