Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Deze vijftig werkzoekenden stappen de bus in voor een speciale tour

Deze vijftig werkzoekenden stappen de bus in voor een speciale tour
Deze vijftig werkzoekenden stappen de bus in voor een speciale tour © Omroep Gelderland
NIJKERK - Bedrijven in de foodsector op de Veluwe zitten zo enorm verlegen om personeel, dat tientallen geïnteresseerden donderdag met een speciale tourbus langs enkele bedrijven zijn gereden. De Tour de Food is bedoeld om werkzoekenden kennis te laten maken met de bedrijven in de hoop dat ze daar willen gaan werken.
"Er is een groot tekort aan personeel, maar de mensen zijn er wel in de regio", zegt een woordvoerder van de organiserende Stichting Veluwe Portaal. "We willen ze in de keuken laten kijken bij de bedrijven om een goeie indruk te krijgen en we hopen zo mensen te enthousiasmeren. We willen ze ook heel graag in de regio houden, namelijk."
Een kleine vijftig potentiële werknemers gaven zich op. Ze komen onder andere van het bedrijf Struik bij Voorthuizen dat dichtgaat, maar ook via het UWV. Ook zijn er jongeren die hun school bijna hebben afgerond en zich willen oriënteren op werk bij bedrijven in de regio.

Techniek is leuk

De eerste stop is bij Van Delft Biscuits in Harderwijk. "Wij kunnen wel zeventien operators gebruiken, want we zijn erg aan het uitbreiden", vertelt Gerda Postema van de koekjesfabriek. "Heel veel mensen weten niet hoe leuk het is om in de techniek te werken. Gelukkig kunnen we nu veel mensen laten zien dat het erg leuk is."
Vervolgens rijdt de bus verder naar Vecozuivel in Zeewolde, in Flevoland. Daarna gaat het weer terug naar Gelderland, naar Bieze Warehousing in Nijkerk. Na de rondleidingen gaat de bus naar de vmbo en mbo-afdeling van Aeres in in Nijkerk. Hier wordt nog een banenmarkt gehouden met veertien werkgevers.
De Stichting Veluwe Portaal organiseert de zogenoemde Tour de Food samen met de Food Academy Nijkerk. Veluwe Portaal is een stichting van werkgevers die zich bezighoudt met personeelszaken. De Food Academy Nijkerk is een vereniging van 20 bedrijven die zich richt op mbo-opleidingen voor jongeren en zij-instromers in de foodsector.