Rivierengebied

Kan CDA door met raadslid na rel met pony?

Beeld vanuit het café in Den Bosch.
Beeld vanuit het café in Den Bosch. © Grand Café Carras in Den Bosch
KERKDRIEL - Afgelopen maandag liet CDA-raadslid Sjors Pardoel uit Velddriel een pony achter op een terras in Den Bosch. De fractie gaat vandaag (vrijdag) in overleg over de politieke toekomst van Pardoel. De keuze is echter niet reuze.
Inwoners van de gemeente Maasdriel zijn er verdeeld over. "Die jongen heeft er schik in gehad. Dat mag van mij gerust", zegt de een. "Een borrel nemen kan op zijn tijd, maar dit gedrag kan niet", zegt de ander. Een raadslid moet zich wel verantwoordelijk gedragen, vinden de meesten.
Maar veel actie ondernemen lijkt lastig voor de partij. "Je kunt een raadslid niet zomaar wegsturen", legt politicoloog Peter van der Heiden uit. "Het CDA kan hem wel uit de partij gooien, maar niet uit de raad. Dat kan hij namelijk alleen zelf doen."
Als Pardoel uit het CDA wordt gezet, behoudt hij zijn plek in de raad en kan hij als individu verder. Dit is echter niet wenselijk, want dan is het CDA haar zetel kwijt. Mocht Pardoel zijn zetel afstaan, dan mag het CDA een vervanger aanwijzen.

Zonder pony en zonder te betalen

Pardoel en zijn vriend verlieten het terras maandag zonder pony en zonder af te rekenen. Of dat eerste strafbaar is, wordt momenteel onderzocht. Weggaan zonder te betalen is echter altijd strafbaar. Later zijn de mannen, toen de politie ter plaatse was, teruggekeerd en hebben ze alsnog betaald.
Ook als wat Pardoel heeft gedaan niet strafbaar wordt bevonden, kan het CDA actie ondernemen. "Een raadslid heeft hoe dan ook een voorbeeldfunctie en je kunt je afvragen of dit het voorbeeld is dat je wil geven", stelt Van der Heiden.
Bekijk hier wat mensen in Maasdriel van de actie vinden:
Inwoners over beschonken raadslid

Uit de fractie of een tweede kans

Robert van Dijk, voorzitter van de CDA-fractie in Maasdriel, zei al dat de fractie in overleg gaat over de gebeurtenis. Hij kon nog niets zeggen over hoe de partij tegen de situatie aankijkt en wat de sancties voor Pardoel zullen zijn.
Toch laat hij zelf ook weten dat het op het eerste oog niet gevaarlijk leek. "Het gaat erom dat het welzijn van de pony bovenaan staat. Als hij ermee het café in was gegaan, met een hoop lawaai, dan was het anders geweest. Maar ik lees in alle berichten dat er worteltjes en een deken waren en dat er niks spectaculairs met het ding is uitgevreten."
Of zijn fractiegenoten daar ook zo naar kijken, weet hij niet. "Ik heb geen glazen bol en dus weet ik niet wat ze zullen beslissen", zegt Van der Heiden. "Er is wat voor te zeggen om Pardoel uit de fractie te zetten, maar een tweede kans sluit ik ook niet uit."
Optie twee gebeurt volgens Van der Heiden wel vaker: "Denk aan de bruiloft van Ferd Grapperhaus en het Ik heb er geen actieve herinneringen aan-debacle van Mark Rutte. Moet je iemand meteen straf geven of gun je hem de kans om zich opnieuw te bewijzen?."
Politicoloog Peter van der Heiden.
Politicoloog Peter van der Heiden. © Omroep Gelderland

Voorkeursstemmen

Het CDA is de op een na grootste partij in de gemeenteraad van Maasdriel. Pardoel bemachtigde met dank aan voorkeursstemmen een plekje in de raad.
"Het kan zijn dat het CDA hem nog een kans gunt, omdat ze ook veel aan hem hebben gehad", aldus Van der Heiden. "Al geven eerder behaalde resultaten natuurlijk geen garantie voor de toekomst."