Rivierengebied

NK veldrijden veroorzaakt schade aan dijk

NK veldrijden veroorzaakt schade aan dijk
NK veldrijden veroorzaakt schade aan dijk © Omroep Gelderland
ZALTBOMMEL - Het NK veldrijden heeft schade veroorzaakt aan een stuk dijk in Zaltbommel. Volgens Waterschap Rivierenland zijn de kosten voor de organisatie van het wielerevenement.
Het Nederlands kampioenschap werd afgelopen weekend verreden op een drijfnat parcours aan de Waal. De deelnemers baanden zich een weg door de blubber en door diepe plassen, die door hevige regenval waren ontstaan. Een deel van de route ging over de dijk. De organisatie had daar toestemming voor gekregen.
Volgens Waterschap Rivierenland hebben de veldrijders een deel van de grasmat op de dijk kapotgereden. "De grond was drassig en als daar dan overheen wordt gecrost, ontstaat er schade", legt woordvoerder Freek Jochems uit.

Matten en zandzakken

Omdat de stevigheid van de dijk is aangetast, heeft het waterschap voorzorgsmaatregelen genomen. De beschadigde dijk is afgedekt met matten en zandzakken, omdat de waterstand van de Waal de komende dagen verder zal stijgen door een hoogwatergolfje uit Duitsland. Mogelijk bereikt het rivierwater het kapotgereden stuk dijk, maar die kans is volgens Jochems klein. Hij verwacht dan ook geen problemen.
Hoe groot de schade aan de dijk precies is, weet Jochems niet omdat de grasmat op de dijk waarschijnlijk pas in het voorjaar wordt vernieuwd.
De organisatie van het NK veldrijden was donderdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.
Omroep Gelderland zond het NK veldrijden live uit. Kijk de uitzending hieronder terug:
NK Veldrijden