Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Provincie heeft geld om boeren uit te kopen, maar nog geen toestemming

In de agrarische sector is de opkoop van kalverhouderijen een effectief middel.
In de agrarische sector is de opkoop van kalverhouderijen een effectief middel. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De provincie heeft 100 miljoen euro bij de hand om boeren uit te kopen. Daadwerkelijk overgaan tot uitkoop zit er echter niet in: de provincie wacht op groen licht van de Europese Commissie, die bepaalt of hier geen sprake is van staatssteun.
Een woordvoerder van de provincie noemt de situatie frustrerend. Iedere week melden zich namelijk boeren die willen stoppen en hopen dat de provincie hen kan uitkopen.
Eerder kocht Gelderland al wel kalverhouders uit. Er kwamen toen veel meer verzoeken binnen dan de provincie kon honoreren en na verloop van tijd was de Gelderse portemonnee leeg. De provincie vroeg bij het Rijk om extra middelen en kreeg die ook: liefst 100 miljoen euro kwam er. Die bak met geld ook echt besteden lukt nu niet.
De Europese Commissie moet eerst duidelijkheid geven of het niet om staatssteun gaat. Volgens een woordvoerder van de provincie heeft de Europese Commissie een ander standpunt ingenomen.

'Geen prikkel om te stoppen'

"Nou, vooral onze perceptie is gewijzigd", vertelt Pieter Kuypers, hoogleraar Europees aanbestedingsrecht aan de Radboud Universiteit. "De commissie kijkt best ruimhartig naar dit soort regelingen als het een daadwerkelijke schadevergoeding is. Als het een prikkel is om te stoppen en het is een hele ruime regeling, dan is dat anders", legt hij uit.
Oftewel: een opgekochte boer mag niet zoveel voordeel hebben dat als hij ergens anders opnieuw begint het veel makkelijker heeft dan zijn concurrenten.
En hoe meer boeren worden opgekocht, hoe groter de impact op de markt. "Ja, als een regeling groter is dan neemt Brussel dat mee. Europa wil geen concurrentieverstoring, en omdat de landbouwmarkt een Europese is, heb je dat sneller dan bijvoorbeeld in de thuiszorg." Voor de provincie is het dus wachten, de verwachting is dat dat zeker tot april gaat duren.