Gelderse Vallei

Verdachte van drugslab in Lunteren breekt: 'Geef mij maar de schuld'

Bij de inval in december 2021 werd gebruik gemaakt van een Bearcat.
Bij de inval in december 2021 werd gebruik gemaakt van een Bearcat. © Persbureau Heitink
LUNTEREN - Een mogelijk drugslab dat vorig jaar in Lunteren is aangetroffen, had een voorraad voor zes tot zeven miljoen pillen drugs. Dat werd duidelijk in de rechtbank van Zutphen. Een 62-jarige Lunteraan, op wiens grond het drugslab werd gevonden, hoorde donderdag vijf jaar cel tegen zich eisen. Zelf ontkent hij stellig betrokken te zijn. “Ik wist écht van niks.”
De politie en het Openbaar Ministerie (OM) kwamen het mogelijke lab op het spoor door een tip. Op 19 december 2021 vond een inval plaats, wat gebeurde met een zogenoemde Bearcat. Dat is een gepantserd voertuig dat kan worden ingezet om bijvoorbeeld door hekken of een pui te rammen.
Bij de inval werden onder meer apparaten aangetroffen. “Die spullen worden gezien als goederen die typisch horen bij een plek waar drugs wordt vervaardigd of bewerkt”, las de rechter uit het politieonderzoek voor. Daarnaast zijn er ook stoffen gevonden waarmee zo’n zes tot zeven miljoen pillen gemaakt kunnen worden, net als 84 kilo amfetamine en tientallen liters amfetamine-base.

Emmers vol drugs

De gevonden spullen en stoffen lagen verspreid over het terrein van de verdachte Lunteraan, waar onder meer hij en zijn vrouw wonen. In loodsen en schuren trof de politie geheime ruimtes aan, waar de spullen voor het drugslab zouden hebben gelegen. Dat geldt ook voor een bakwagen (een kleine vrachtwagen), die de Lunteraan eerder voor een ander had gekocht. Achter een dubbele wand vond de politie emmers amfetamine.
Volgens de officier van justitie kan het niet anders dan dat de Lunteraan heeft geweten van het drugslab op zijn terrein én ook heeft meegewerkt aan het vervaardigen van drugs. De verdachte ontkent dit zelf stellig. Hij legt aan de rechtbank uit dat de informatie uit het dossier inderdaad wijst op zijn betrokkenheid bij een drugslab, maar dat de conclusie van het OM is gebaseerd op foute aannames.
De apparaten die voor het vervaardigen van drugs kunnen worden gebruikt, stonden er toevallig. De Lunteraan, handelaar van beroep, heeft namelijk interesse in het maken van medicijnen.

Vrezen voor drugswereld

Maar hoe verklaart hij dan dat er daadwerkelijk drugs op zijn grond is gevonden? “Ik weet het niet, meneer”, zegt hij tegen de rechter. “Daar heb ik zelf niks mee te maken. Ik vind het heel erg wat er heeft plaatsgevonden, maar ik kan het niet verklaren. Alles is honderd procent zonder mijn medeweten gebeurd.”
Er waren meerdere mensen, waaronder twee medeverdachten, die het terrein in Lunteren op konden. Wat ze daar exact deden, weet de Lunteraan niet. Hij geeft toe dat dat, achteraf, niet zo handig is en hint erop dat zij mogelijk wat met de drugs te maken hebben.
Uit DNA-onderzoek blijkt echter wat anders, werpt de officier van justitie tegen. DNAvan de Lunteraan is namelijk aangetroffen in de buurt van de drugs. Hoe dat komt, weet de verdachte niet. Wat ook niet in zijn voordeel meewerkt, is dat hij in het verleden twee keer veroordeeld is voor druggerelateerde feiten. “U kende best wat mensen uit de drugswereld. Heeft u daar nog wat van te vrezen?”, vraagt de rechter. De verdachte breekt en wordt emotioneel. “Dat speelt geen rol. Geef mij maar de schuld en dan zijn we ervan af”, zegt de Lunteraan, terwijl hij z’n tranen nauwelijks kan bedwingen.

Reactie

Het OM vindt dat bewezen kan worden dat de man te maken heeft gehad met de drugs en komt daarom met een forse strafeis: vijf jaar gevangenisstraf en 60.000 euro boete. De verdachte schrikt zichtbaar van de eis, net als zijn vrouw. Zij kan een reactie niet onderdrukken. Twee medeverdachten horen vijf en vier jaar cel tegen zich eisen.
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.