Liemers / Achterhoek

Gemeente deelt 500 tulpenbollen voor inwoners uit aan ambtenaren

Gemeente deelt 500 tulpenbollen voor inwoners uit aan ambtenaren
Gemeente deelt 500 tulpenbollen voor inwoners uit aan ambtenaren © Hans Kuijper
WESTERVOORT - Verbijstering, dat is het gevoel wat er heerst bij Hans Kuijper uit Zevenaar. Zijn bedrijf Exclusive Flowers Europe heeft in december 120.000 tulpenbollen uitgedeeld aan gemeenten en organisaties in de Achterhoek en Liemers, zodat er komend voorjaar een lint van tulpen ontstaat in die regio. Dat lint zal in Westervoort echter onderbroken worden, want die gemeente besloot de bollen uit te delen onder de ambtenaren.
"In december - de dag voor kerst - heb ik de bollen persoonlijk aan de balie overhandigd", vertelt Kuijper. "Ik heb het verzoek gedaan om deze beschikbaar te stellen aan de inwoners van Westervoort. Ik heb gevraagd of ze bijvoorbeeld op de rotonde aan de Rivierweg geplant konden worden of op een andere plek langs de weg. De receptie zou het doorgeven aan de juiste afdeling."

Bloembollen voor Rusland

Het bedrijf van Kuijper heeft niet alleen de inwoners van Westervoort bollen geschonken. "Wij zijn bevriend met de leverancier van de Keukenhof. Een bloembollenexporteur die handelt over de hele wereld: Amerika, Canada en Rusland. Maar Rusland doet om bekende redenen niet mee dit jaar en dus willen we dat die bollen een betere plaats krijgen. Daarom hebben we ze uitgedeeld in de Liemers, Achterhoek en de gemeente Emmerich."
Hij vertelt dat organisaties zoals Burgers' Zoo, het Openluchtmuseum en meerdere ziekenhuizen in de regio de bollen hebben geplant. Ook andere gemeenten hebben de bollen in de grond gezet. In totaal zijn er ruim 120.000 bollen uitgedeeld.
Het Openlucht Museum kreeg ook een krat vol bollen.
Het Openlucht Museum kreeg ook een krat vol bollen. © Hans Kuijper
Een van de bestemmingen werd een hele tulpenroute die met hulp van basisschoolkinderen is aangelegd door de Liemers en de Achterhoek. Een route van ruim 14 kilometer van Lobith naar Doetinchem, waarbij alle weggebruikers kunnen genieten van tulpenvelden langs de weg.

'Compleet overrompeld'

Vijfhonderd bollen werden afgegeven bij de gemeente Westervoort. Omdat Hans graag wilde weten waar zijn tulpen in Westervoort komend voorjaar uit de grond zullen komen, nam hij contact op met de gemeente. "De gemeente kwam uiteindelijk met een antwoord dat ons compleet overrompelde. De geschonken partij was verdeeld onder een aantal gemeenteambtenaren, omdat de medewerkers van de afdeling Groenvoorzieningen niet aanwezig waren."
Kuijper is niet blij met de actie van de gemeente, maar zorgt ervoor dat de inwoners van Westervoort in het voorjaar alsnog tulpen hebben. "We gaan bloembakken beschikbaar stellen, bij bijvoorbeeld de invalswegen en het station."
Raadslid Joan Berings-Teunissen (VVD) kwam ook ter ore wat er gebeurd was. Zij heeft aan de wethouder gevraagd hoe dit kon gebeuren. "Dat doe ik op persoonlijke titel. Ik heb een signalerende functie als raadslid en ik wil weten hoe de hazen zijn gelopen."
De gemeente Westervoort was niet bereikbaar voor commentaar.