Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Deel van bussen en treinen rijdt wel ondanks staking

Het is puzzelen voor reizigers vandaag.
Het is puzzelen voor reizigers vandaag. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Veel chauffeurs, machinisten en conducteurs staken deze en morgenochtend voor een beter cao. Maar een groot deel van de regionale treinen en bussen rijdt wel gewoon, merken de vervoerders in onze provincie. In Nijmegen moesten de reizigers wel even zoeken op het busstation.
De vervoerders weten niet goed hoeveel van hun medewerkers gaan staken, omdat niet iedereen is aangesloten bij een vakbond en dus deelneemt aan de staking. De treinen van NS rijden sowieso, want dat personeel valt onder een ander cao. De regionale vervoerders kunnen pas op het laatste moment aangeven of een rit wel of niet doorgaat en ze verwijzen daarom vooral naar de reisplanner, zoals 9292ov.nl.

Deel rijdt wel gewoon

Reisss, dat actief in de Gelderse Vallei, constateert dat ongeveer 50 procent van de bussen wel rijdt in die regio.
Vervoerder Breng - dat onder meer bussen heeft in Nijmegen en Arnhem - meldt dat een deel van de medewerkers staakt. 'We proberen onze dienstregeling zoveel mogelijk uit te voeren.' Mensen die met Breng willen reizen worden geadviseerd zo kort mogelijk voor vertrek de reisplanner te raadplegen. Tijdens de vorige staking reed bij breng 70 procent van de bussen en treinen volgens diensteregeling.
In Nijmegen is het deze ochtend even puzzelen op het busstation. "Volgens mij rijdt hij wel gewoon, maar ik zie hem nog niet staan", zegt een reiziger die staat te wachten op zijn bus. "Het is even kijken, even zoeken." Het is hopen voor hem dat de bus wel komt, want hij moet op tijd zijn voor een tentamen. "Ik ga nu even kijken in de reisplanner."

Arriva

Bij Arriva lijkt het grootste deel van de ritten gewoon door te gaan. De vervoerder stelt op haar site dat de bussen in de Achterhoek en Rivierenland (behalve Tiel) wel rijden. Ook de buurtbussen rijden op die plekken.
"Voor de overige gebieden/regio’s waar Arriva vervoerder is, is het aantal bussen en/of treinen dat rijdt afhankelijk van het aantal werkwilligen. Op basis van de voorgaande stakingen gaan we er vanuit dat we een deel van onze dienstregelingen wel kunnen rijden.' Volgens de reisplanner rijden de treinen van Arriva tussen Arnhem en de Achterhoek wel."
Arriva kampt door een overbelasting van het reisinformatiesysteem met digitale problemen. Het gevolg is dat de reisplanners voor de buslijnen niet up to date zijn. De reisinformatie voor de treinen wordt wel gewoon bijgewerkt, zegt de vervoerder.