Arnhem en omstreken

Ellende op de weg: honderden kilometers file

De A1, ter hoogte van Kootwijk.
De A1, ter hoogte van Kootwijk. © Rob Gort
Het staat donderdagochtend muurvast in Gelderland. Er is in totaal honderden kilometers aan file.
De grootste ellende is op de A12 en A50. Op de A12 is er tussen Westervoort en knooppunt Grijsoord een vertraging van ruim een uur. Dat komt door een ongeluk. Twee rijstroken zijn dicht.
Op de A50 zit tussen de knooppunten Waterberg en Beekbergen de spitsstrook dicht. Dat komt door de vele sneeuwval. Op dezelfde snelweg is tussen de afrit Hoenderloo en knooppunt Grijsoord een ongeluk gebeurd. Er staat daar file over twaalf kilometer, wat zorgt voor een uur vertraging.
Daarnaast zijn er op diverse andere plekken in onze provincie vertragingen op de wegen, wat tot honderden kilometers file in totaal leidt.

Drukste ochtendspits sinds 2019

In Nederland stond er om 7.50 uur in totaal bijna 690 kilometer file. Dat maakt het de drukste ochtendspits sinds 2019: het oude record stond op 572 kilometer file. Rijkswaterstaat noemt het opvallend dat de drukte eerder is begonnen dan normaal. Deze drukte was al voorzien, want naast de invloed van het weer had ook de staking in het streekvervoer invloed op het verkeer op de wegen.
Ook donderdagavond zal het naar verwachting weer druk worden op de weg. Rijkswaterstaat verwacht ook weer files voor de vrijdagochtend. Er geldt opnieuw code geel voor het hele land van donderdagavond tot en met vrijdagochtend. Ook vrijdag staakt het streekvervoer.

Meer sneeuw op komst

Het KNMI heeft donderdagochtend in het hele land code geel afgegeven voor gladheid door hagel- en sneeuwbuien. In Gelderland kan plaatselijk één tot drie centimeter sneeuw vallen. De gladheid trekt eind van de ochtend weg, maar 's avonds kan het opnieuw glad zijn door winters weer.