Gelderse Vallei

De natuur zit door honden vol met gif, maar er is een oplossing

Honden kunnen per ongeluk gif in het milieu lozen.
Honden kunnen per ongeluk gif in het milieu lozen. © Annemieke Weverbergh via Pixabay
WAGENINGEN - In de natuur worden allerlei giftige stoffen gevonden, zoals fipronil, terwijl ze toch echt verboden zijn in de landbouw. De universiteit in Wageningen heeft er onderzoek naar gedaan. Honden brengen de stoffen namelijk de natuur in. Hoe zit dat?
Fipronil is een bekend giftig bestrijdingsmiddel, maar ook andere gifstoffen komen via honden in de natuur. Denk aan stoffen die de bij uitroeien. "We kregen van collega's in het buitenland signalen dat bepaalde stoffen in het rioolwater terecht komen", legt Ivo Roessink uit op Radio Gelderland. Hij is onderzoeker bij de researchtak van de Wageningen Universiteit (WUR). "Het gaat om stoffen die ook in antivlooienbanden of -spray voor honden zitten."

Honden in zwembaden

"Daarom deden wij kort onderzoek om te kijken of het van honden kan komen. We lieten honden in een zwembad zwemmen en hebben de haren bekeken. Ook hun plas hebben we onderzocht", vervolgt Roessink. "En in zowel de haren, als het zwemwater en de plas vonden we meer middelen terug dan we dachten. Via plas en haar blijkt het uit honden te 'lekken'. Het gaat dan bijvoorbeeld om middelen tegen vlooien en teken. De hondeneigenaren die we spraken, waren zich hier niet van bewust."
"Van sommige van die middelen hebben we in de landbouw ons best gedaan om ze weg te saneren. Maar op deze manier komen ze alsnog in de natuur terecht." Roessink stelt dat hij niet van alle middelen exact weet wat de schadelijke gevolgen voor de natuur zijn. "Dat zijn we nog aan het onderzoeken."
Maar veel middelen zijn schadelijk voor dieren als insecten en vogels. Gifstoffen zijn gevonden in vogelnesten. "Je moet je voorstellen dat vogels hondenharen gebruiken voor hun nest. Een kuiken heeft nog geen veren en komt met de blote huid in contact met de haren en dus de middelen. Dat is mogelijk schadelijk voor het dier."

Wat doe je eraan?

De onderzoeker legt uit dat het niet per se een probleem is als mensen honden aaien die behandeld zijn voor vlooien en teken. Wel adviseert hij om de handen na het behandelen van een hond te wassen. "En probeer de behandeling te beperken tot de zomermaanden en niet het hele jaar door. Hierdoor verklein je al het verspreiden van gif in het milieu." Ook heeft hij een andere tip. "Als je de hond gekamd hebt, laat de haren dan niet buiten wegwaaien. Maar verzamel de haren en doe ze in de vuilnisbak."