Rijk van Nijmegen

De wereld is weer open en de 'bijzondere' vakantiebeurs ook

Mensen reizen weer de hele wereld over
Mensen reizen weer de hele wereld over © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Mooier, verder weg en unieker. Voor nogal wat mensen kan de zomervakantie niet gek genoeg! Zeker nu de wereld weer 'open' is na corona. In Nijmegen kunnen vakantiegangers neuzen naar opvallende vakanties. Daar wordt voor de eerste keer de Vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen gehouden.
"We houden deze beurs al een aantal jaren en inderdaad nu voor het eerst in Nijmegen", zegt organisator Boudewijn Richel. "Dat heeft een praktische reden, want we gingen altijd naar een kerk in Breda maar daar kunnen we nu niet terecht vanwege een verbouwing. De Stevenskerk in Nijmegen is prachtig, en de bedoeling is ook dat dit een blijvertje is. En nu hebben we een beurs in Amsterdam én een beurs in Nijmegen, mooi verdeeld over het land. En Nijmegen is ook nog te bereiken voor onze Belgische bezoekers".

Jaren stilstand door corona

Richel is blij dat de beurs eindelijk weer door kan gaan: "De laatste keer was in 2020 in Breda. De afgelopen twee en half jaar hebben we stilgestaan vanwege de coronamaatregelen. Dat heeft er ook voor gezorgd dat al die reisorganisaties stilstonden of zelfs kapot zijn gegaan. Nu kunnen we gelukkig weer. De beurs in Amsterdam is goed bezocht, er waren zo'n vijfduizend bezoekers in dat weekend begin januari. Voor dit weekend in Nijmegen verwacht ik ook wel vierduizend mensen of meer".
Een van de deelnemers is Bas Naus van het kleine reisbureau Meru Travel uit Nijmegen. Corona was voor hem en zijn collega's een zware tijd. Bas Naus: "Ja, dat was improviseren de afgelopen tijd. Wij zijn twee maanden voordat corona begon gestart met Meru Travel. Daardoor vielen wij buiten alle steun."
Naus overleefde door bijbaantjes en door niks uit te geven. "En we hebben in die tijd nog een ander nieuw bedrijfje opgericht. We leiden nu Amerikanen en Canadezen rond in Nederland. Naar Amsterdam, maar we nemen ze ook mee naar kleinere andere steden zoals Leiden en Rotterdam. Maar ik ben blij dat de hele wereld, zelfs China nu weer open is."

Weer vrij om de wereld in te gaan

Bas Naus is zeker niet de enige die blij is dat de wereld weer bereisbaar is. Alhoewel vakantie in eigen land ook niet als verloren tijd wordt gezien: "We zijn er tijdens corona ook achter gekomen hoe mooi Nederland eigenlijk is. Maar we zijn nu weer vrij om te gaan waar we naar toe willen, dus pakken we de draad weer op", aldus een bezoeker. En die reis gaat naar verschillende bestemmingen: "Australië, Zuid-Afrika, Indonesië, Amerika..."
Mooier, verder weg en unieker. Voor nogal wat mensen kan de zomervakantie niet gek genoeg!

'Ik hou erg van woestijnen'

Een andere bezoeker wil graag naar Saoedi Arabië vanwege het landschap: "Ik hou heel erg van woestijnen. We zijn al meerdere woestijnen doorkruist in ons leven. Ik vind het altijd spannend en vooral ook heel mooi." Naast een bepaald landschap, kan de geschiedenis van een land ook een rol spelen bij het doorhakken van de knoop: "Wij willen graag naar Sulawesi. Dat is een eiland in Indonesië. Ik heb veel boeken over Indonesië gelezen, over wat de Nederlanders daar allemaal gedaan hebben. Ik schaam me eigenlijk een beetje om erheen te gaan. Maar de natuur is zo mooi, dus dat wil ik toch graag zien."
De Vakantiebeurs voor Bijzondere Reizen in de Nijmeegse Stevenskerk is zondag ook open van 10.00 tot 18.00 uur.