Rijk van Nijmegen / Arnhem en omstreken

Centrum Seksueel Geweld verwacht 10 procent meer slachtoffers

Centrum Seksueel Geweld verwacht 10% meer slachtoffers
Centrum Seksueel Geweld verwacht 10% meer slachtoffers © ANP
NIJMEGEN - Het Centrum Seksueel Geweld in Nijmegen verwacht dit jaar ruim 10 procent meer slachtoffers te moeten helpen dan vorig jaar. In absolute aantallen gaat het om ongeveer 193 mensen die moeten worden ondersteund nadat ze slachtoffer zijn geworden van seksueel geweld.
Voor consultatie & advies verwacht het centrum zelfs dat het aantal vragen zal toenemen met 20 procent tot circa 705. Een verklaring voor de toename is dat het bestaan van het Centrum Seksueel Geweld (CSG) steeds meer bekend raakt, waardoor er vaker een beroep wordt gedaan op de dienstverlening.
Dat er veel aandacht in de media is voor alles wat te maken heeft met seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft dit effect versterkt. Vooral ook als het gaat om vragen om advies door slachtoffers van- en betrokkenen bij slachtoffers van wat het centrum noemt niet-acuut seksueel geweld.

Voice & me too

"We zien onder andere door de uitzending van BOOS over de misstanden bij The Voice of Holland dat er zich meer slachtoffers bij ons hebben gemeld", zegt Aukje Bosman. Ze is coördinator voor het Nijmeegse centrum. Dat Centrum Seksueel Geweld vervult sinds 2018 niet alleen een rol voor Gelderland-Zuid maar ook voor Gelderland-Midden. "Maar we zien ook dat misbruik eerder bespreekbaar is in de maatschappij dan het voorheen was. Bijvoorbeeld ook door de metoo-discussie die is overgewaaid vanuit Amerika."
"Het taboe gaat er steeds meer vanaf. Maar we krijgen ook veel doorverwijzingen vanuit wijkteams, jeugdbescherming en huisartsen bijvoorbeeld, die dus vaker naar ons doorverwijzen. Dus het heeft met meerdere factoren te maken", gaat Bosman verder. De toenemende vraag is niet nieuw. In 2021 waren er 152 slachtoffers van acuut seksueel geweld in het CSG Gelderland-Zuid en -Midden, 6 procent meer dan het jaar ervoor.

Meer geld

De gemeenten Nijmegen, Arnhem en Ede leggen voor 2023 samen 354.435 euro bij elkaar voor de begeleiding van slachtoffers van seksueel geweld. "Daardoor kunnen we bijvoorbeeld een vijfde casemanager aannemen, dus iemand die in direct contact staat met het slachtoffer en de hulp coördineert", zegt Bosman. De vier die nu al voor het centrum werken kwamen eigenlijk structureel tijd tekort. "Die casemanagers krijgen nu ook meer uren betaald om hun werk goed te kunnen doen."
Tachtig procent van het seksueel misbruik gebeurt nog altijd binnen de eigen sociale kring van familie, vrienden of kennissen. "Veel meer dus dan dat het op de werkvloer gebeurt of dat het de enge man uit de bosjes is." Het CSG wil zich ook komend jaar nog meer gaan richten op die meest kwetsbare doelgroepen van bijvoorbeeld kinderen en jongeren.

Preventie

"We zijn bijvoorbeeld ook in gesprek met deskundigen om expertise met elkaar te delen", vertelt Bosman. "Heel veel hulpverleners durven vaak ook niet het gesprek aan het gaan, want dat is ingewikkeld." Maar juist daar valt preventief winst te boeken door eerder te kunnen signaleren of zelf te kunnen voorkomen dat iemand slachtoffer wordt.
"We krijgen ook heel veel aanvragen van middelbare scholieren die hulp willen in het gesprek aangaan binnen de school." Dan gaat het bijvoorbeeld over onderwerpen als sexting. "Het is normaal dat het gebeurt, het hoort bij de algemene ontwikkeling van een jongere. Maar het is niet normaal als bijvoorbeeld een meisje haar vriendje een foto van haar bloten borsten stuurt en hij stuurt het door naar zijn vriendenkring."