Arnhem en omstreken

Provincie stopt procedure rond A27, toch geen stikstofvergunningen ingetrokken

Huis der Provincie in Arnhem
Huis der Provincie in Arnhem © Provincie Gelderland
ARNHEM - De provincie gaat voorlopig toch geen vergunningen intrekken van boeren die zijn opgekocht voor de verbreding van de A27. De procedure rond het intrekken wordt stopgezet.
Rijkswaterstaat kocht boeren in Gelderland op voor de werkzaamheden aan de A27 bij Utrecht. Daarmee wordt de stikstofuitstoot gecompenseerd. De provinciale politiek is daar boos over, omdat ze vindt dat stikstofrechten worden weggeroofd.

Gesloopte stallen?

De politiek zette vorig jaar de hakken in het zand, vooral omdat niet aan door de provincie gestelde eisen werd voldaan. Het gaat om het verplicht slopen van stallen van de opgekochte boeren. Dat is een harde eis van de provincie, maar het ministerie gaat daar niet in mee.
Tegen Omroep Gelderland zei het ministerie vorige week dat de wens van de provincie duidelijk is en ze daar gesprekken met boeren over hebben, maar dat ze niet eisen dat een stal wordt gesloopt. "Als een boer dat niet wil, is het zijn goed recht", zegt een medewerker van het ministerie.
Desondanks werd vorige week duidelijk dat Gelderland de vergunningen van de opgekochte boeren wilde intrekken. Daarvan zegt de provincie nu dat er een fout is gemaakt. "Dit had niet mogen gebeuren", schrijft ze. Ook staat in een verklaring dat bij het intrekken van de vergunningen wel aan de 'wet getoetst is, maar niet aan actuele beleidsinzichten'. Oftewel: volgens de wet mag het, maar de politiek wil het niet.

Drenth in gesprek met de politiek

De procedure wordt nu afgebroken. Gedeputeerde Peter Drenth wil in gesprek met de Staten en hij wil onder meer wachten tot de uitspraak van de Raad van State over de A15. Ook voor dat traject zijn boeren opgekocht. De verwachting is dat de hoogste algemene bestuursrechter niet voor maart met een uitspraak komt.
Als de opgekochte boeren in de problemen komen door het stoppen met de procedure, wil de provincie ze helpen. "Negatieve gevolgen bij dit besluit, zullen wij oplossen."