Stedendriehoek

Politici slaan handen ineen om meer blinden te laten hardlopen

De Apeldoornse raad traint voor de 'Acht van Apeldoorn'
De Apeldoornse raad traint voor de 'Acht van Apeldoorn' © Eigen foto
APELDOORN - Een gemeenteraad kan in debatten soms lijnrecht tegenover elkaar kan staan. In Apeldoorn lopen politici echter letterlijk schouder aan schouder. De slechtziende Kirsten Hanekamp (GroenLinks) doet namelijk mee aan de Apeldoornse Midwintermarathon dankzij een 'hulplint' van haar ChristenUnie-collega Peter Kranenburg. Twintig andere afgevaardigden van de gemeenteraad lopen mee en steunen het goede doel.
Geen stapel papierwerk of vergaderingen, maar 8 kilometer hardlopen: daar waren 22 raadsleden en fractievertegenwoordigers wel voor te porren. Met hun deelname aan de 'Acht van Apeldoorn' zamelen ze geld in voor Running Blind. Dat is een landelijke stichting die trainers en buddy's opleidt, zodat visueel beperkten kunnen hardlopen.
Fractievertegenwoordiger Kirsten Hanekamp is aan één oog blind, met het andere oog ziet ze nog 50 procent. Hardlopen met haar hulphond is geen optie: dat gaat te snel. Met behulp van haar buddy Peter Kranenburg lukt dat wel. “Ik voel me energieker”, zegt Hanekamp, die blij is dat ze aan haar conditie kan werken.

Lint van een halve meter

Met behulp van een lint begeleidt Kranenburg haar hardlopend door de stad. “Het lint is zo'n 40 of 50 centimeter lang. Die houden we allebei aan het uiteinde vast. Daarmee kan ik haar fysiek een bepaalde richting op trekken. Daarnaast geef ik mondelinge aanwijzingen”, zegt de fractievertegenwoordiger van de ChristenUnie.
“Ik vertel haar wat eraan zit te komen. Dat was aan het begin wennen. Dan zei ik: kijk uit!. Maar dat was nou juist het probleem. Nu zeg ik: er komt een heuvel aan over zoveel meter. En dan tel ik af: 3, 2, 1”, aldus Kranenburg.
Tips haalde hij uit een handboek van Running Blind. Ook volgde hij een clinic bij de stichting. Het is een gemiste kans dat er in de regio Apeldoorn geen hardloopgroep voor visueel beperkten is, vindt de politicus. “Want die behoefte is er wel.”
Met het streefbedrag van 2500 euro dat de lopers van de gemeenteraad hopen op te halen, kunnen meer buddy's zoals Kranenburg worden opgeleid. Maar er zijn nog andere doelen: “We laten zien dat de raad niet zo gepolariseerd is”, zegt Kranenburg.

Wethouder mag niet meedoen

“Elf van de veertien Apeldoornse politieke partijen doen mee. De partijen die niet meedoen hebben hun redenen: de SGP kan bijvoorbeeld de wedstrijd niet lopen op zondag. En 50PLUS had wat langer de tijd nodig om te trainen.”
Alle lopers zijn verbonden aan de raad. Het college van burgemeester en wethouders mag niet meedoen. “Dat leverde nog een leuke anekdote op”, grinnikt Kranenburg. “Het initiatief is ontstaan op een borrel. Marco Wenzkowski (Lokaal Apeldoorn) en ik zeiden toen: 'Dit is wel echt een raadsdingetje. Dus b en w mogen niet meedoen'. En wie wordt er vervolgens wethouder? Hijzelf, dus.”
De kersverse wethouder Wenzkowski zal de gemeenteraad wel komen aanmoedigen op 5 februari tijdens de Midwintermarathon.
Raadsleden trainen voor het goede doel