Stedendriehoek / Achterhoek

Hoe lang kan ik paracetamol blijven slikken?

Paracetamol heeft nauwelijks bijwerkingen en is veilig te gebruiken.
Paracetamol heeft nauwelijks bijwerkingen en is veilig te gebruiken. © ANP
BRUMMEN - We gaan nu al een paar weken onder een griepgolf gebukt. Wie niet zó ziek is dat hij naar de huisarts gaat, kiest er vaak voor onder de wol te kruipen of op de bank met een dekentje. Anderen zijn meer van de harde aanpak: hup, een paar paracetamol erin en door. Dat kan, maar ga er niet oneindig mee door, waarschuwt huisarts Jeanette Klijn Velderman.
Veel mensen kennen het verschil niet tussen paracetamol en aspirine. Het verschil is eenvoudig, zegt Klijn Velderman. "Paracetamol is een geweldige pijnstiller, die eigenlijk nauwelijks bijwerkingen heeft en daardoor heel veilig te gebruiken is: het werkt pijnstillend en koortsverlagend. Aspirine doet dat ook, maar heeft daarnaast een ontstekingsremmend effect. Denk aan middelen als ibuprofen, naproxen, ascal en acetylsalicylzuur", somt Klijn Velderman, huisarts in Brummen, op. "Bij langdurig gebruik hebben die echter bijwerkingen, zoals maag-, lever- en darmklachten."
Paracetamol is voor de meeste mensen het best denkbare medicijn bij griep. "Als je je rot voelt, kun je het gerust gebruiken en voel je je een stukje beter", aldus Klijn Velderman. "De aspirines werken pijnverlagend en koortsverlagend, maar ook ontstekingsremmend. Die zijn fijn bij de groep jonge mensen met keelpijn en -klachten. Voor hen is het prettig om dat te slikken, maar dat moet je niet weken achtereen doen. Dat is niet goed voor je darmen en je maag."

Stop als de klachten over zijn

Zijn je klachten voorbij? Stop dan met het gebruik van paracetamol, adviseert Klijn Velderman. Eraan verslaafd raken kan eigenlijk niet, maar dagelijks één of twee paracetamol slikken is geen remedie tegen ziek worden. "Te is nooit goed, dus te veel paracetamol slikken ook niet. Het blijft een medicijn en het moet toch afgebroken worden. Het is niet gezond om het altijd maar te slikken", zegt de huisarts.
Er zijn wel veel ouderen die bijna doorlopend paracetamol innemen tegen artroseklachten, werpt Klijn Velderman zelf tegen. "Dan gaat het vaak om drieduizend tot vierduizend milligram per dag. Dat klinkt als veel, viermaal daags twee paracetamol, maar veel ouderen die last hebben van artrose doen dat. En dat is op zich heel onschuldig, het werkt heel goed en voor hun levenswelzijn is het fijn. Het heeft nauwelijks bijwerkingen en ze hebben er veel baat bij."

Paracetamolspiegel

Voor de mensen die nu geveld zijn door griep, is zo'n hoge dosis helemaal niet nodig. Zij doen er goed aan hun rust te nemen, uit te zieken en waar nodig een paracetamol in te nemen tegen de koorts of pijn. Het bijhouden van de paracetamolspiegel is vooral iets om je van bewust te zijn bij hoge koorts, zegt huisarts Klijn Velderman.
"Kinderen die koorts hebben en daar echt last van hebben, kun je een paar dagen om de acht uur paracetamol te geven. Stel, een kind heeft hoge koorts en je geeft maar één keer paracetamol, dan duikelt hun temperatuur naar beneden, maar geef je daarna niets meer, dan vliegt die koorts ineens weer omhoog. Dan voelt het kind zich ellendig en soms lokt het een koortsstuip uit. Je krijgt een koortsstuip namelijk niet van de paracetamol, maar van de enorme wisselingen in temperatuur."