Arnhem en omstreken / Gelderse Vallei

IJsclubs kijken jaloers naar snel Winterswijk: 'Dat willen wij ook!'

In Winterswijk kon woensdagochtend even worden geschaatst.
In Winterswijk kon woensdagochtend even worden geschaatst. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Eén nacht vorst en in Winterswijk binden ze de schaatsen alweer onder. De ijsbaan daar is uniek in zijn soort, dankzij een laag van 20 centimeter schuimbeton. Die laag heeft een dusdanig goede isolerende werking, dat de baan niet snel smelt wanneer de temperatuur weer stijgt. Andere ijsbanen in onze provincie hebben die luxe niet. Althans, nóg niet.
De Arnhemse IJsclub Thialf zou het dolgraag willen. "Wij zijn natuurlijk wel een beetje jaloers op wat er in Winterswijk gebeurt", zegt Itske Tersteeg namens de ijsvereniging. "Iedereen met een schaatshart wil graag snel kunnen schaatsen, zodra het vriest. Ik kan zelf ook niet wachten. Maar er komt wel het een en ander bij kijken om zo snel te kunnen schaatsen op de skeelerbaan. Onze huidige skeelerbaan is bijvoorbeeld nog niet afgeschreven."
"Pas als dat zover is, kunnen we nadenken over een systeem zoals dat in Winterswijk. Het is een flinke investering en wij zijn een kleine vereniging, dus we hebben daar echt de hulp van de gemeente en het sportbedrijf bij nodig."

Droom voor de toekomst

In Arnhem is het omturnen van de skeelerbaan tot ijsbaan op dit moment een arbeidsintensieve klus. Er moeten meerdere lagen ijs zijn ontstaan, voordat er goed gereden kan worden. Dat vereist tijd, geduld en aandacht. "Je moet 's nachts aan de slag om weer een nieuw laagje water aan te brengen. Met zo'n speciale onderlaag als in Winterswijk ben je sneller klaar. Ons doel is om zo'n baan de komende jaren ook voor elkaar te krijgen. Want iedere keer dat ze in Winterswijk in het nieuws komen met die baan van ze, denken wij: dat willen wij ook!", aldus Tersteeg.
Voor ijsbaan De Kleine Stroet in Voorthuizen is zo'n technische ingreep ondenkbaar. "Nee, dat gaat hier niet gebeuren", zegt Linda van de Bor. Samen met haar man Eddy runt ze een minicamping, met daarbij een stuk grond dat ze onder kunnen laten lopen wanneer er vorst in aantocht is. Een speciale laag schuimbeton aanbrengen is een veel te grote investering. "Het moet echt dag en nacht vriezen, wil er bij ons geschaatst kunnen worden. De laatste keer dat het kon, was twee jaar geleden, maar door corona konden we toen helaas niet open. De laatste keer dat het echt gebeurde, was twee jaar dáárvoor. Gelukkig hoeven we er niet van te leven."

Niet te betalen

Ook bij Doetinchem '96, op een halfuurtje van de Winterswijkse ijsvereniging, kunnen ze slechts dromen van zo'n wonderbaan. "We zouden het graag willen, hoor, maar het is niet te betalen", zegt penningmeester en secretaris Gerard Bovenmars. "Als ik de bedragen hoor die in Winterswijk zijn uitgegeven... dat gaat zomaar richting het half miljoen euro. De ervaring leert dat wij dat niet voor elkaar kunnen krijgen bij de gemeente Doetinchem."
Half december kon er voor het laatst geschaatst worden op de baan in Doetinchem. "Vier dagen", zegt Bovenmars. "Dat was al heel wat. De komende tijd zal dat niet nog eens lukken, want daarvoor dooit het teveel. Als er 's nachts al ijs ontstaat, is dat 's morgens alweer weg. Het is echt hopen dat er nog een goede vorstperiode aankomt."
Wat is het geheim van Winterswijk? Auke Spijkstra legt het uit:
Dit is het geheim van de ijsbaan in Winterswijk