Achterhoek

Wonderschaatsbaan in Winterswijk nu al open: 'Spiegelglad ijs'

De liefhebbers zijn er woensdag vroeg bij.
De liefhebbers zijn er woensdag vroeg bij. © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Het was koud vannacht, zelfs zo koud dat er alweer geschaatst kan worden. Na één nacht goede vorst gaat de Winterswijkse IJs Vereniging (WIJV) open voor schaatsers. Dus heb jij zin om te gaan schaatsen op natuurijs, dan ben je woensdagmorgen welkom in Winterswijk.
"De IJsbaan gaat om 08.30 uur open voor het publiek", zegt ijsmeester Hendrik van Prooije. "Het ijs is ongeveer 1 centimeter dik en de verwachting is dat er uiterlijk tot het middaguur geschaatst kan worden", vertelt de ijsmeester. Dat betekent dat er een paar honderd schaatsers over het ijs kunnen. "Het ligt er wel een beetje aan wat de zon vandaag doet", vult vrijwilliger Henk te Selle aan.
In Winterswijk zakte de temperatuur de afgelopen nacht naar -5. "Gisteravond was het eerst een beetje twijfelachtig hoeveel graden vorst er zou komen", zegt Te Selle. "Maar het waren uiteindelijk ideale omstandigheden, -5 graden én windstil. Om 18.00 uur hebben we gisteren besloten dat we gingen sproeien. Toen ik vanochtend wegging was de baan spiegelglad."

Van korte duur

En dus kunnen mensen in Winterswijk en omgeving hun ijzers onderbinden, ook al is het maar voor enkele uurtjes. De baan in Winterswijk uniek, want door een laag van 20 centimeter schuimbeton bereikt dooi vanuit de grond het ijs minder snel. Daardoor kan de baan al met enkele graden vorst open.
De schaatspret is helaas wel voor slechts een dag, want de komende nacht is de weersvoorspelling niet zo gunstig, vertelt Te Selle. "Meer wind, een beetje uit de westhoek, dat wil niet zo", zegt de vrijwilliger. "Misschien volgende week weer, dan zijn er goede voorspellingen."
In november van het vorige jaar was de WIJV ook al heel snel met het openen van de baan. Toen kon er ook na één nacht goede vorst geschaatst worden. Destijds sprak Van Prooije over 'een cadeautje van ijsgod Thialf'.