Rijk van Nijmegen

Velen durven niet naar de Voedselbank: 'Grote drempel van schaamte'

Vrijwilligers zijn wekelijks druk met het maken van de pakketten.
Vrijwilligers zijn wekelijks druk met het maken van de pakketten. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Afgelopen september had de Voedselbank Nijmegen-Overbetuwe ongeveer zevenhonderd 'klanten'. Slechts een paar maanden later zijn het er al meer dan duizend. De impact van de inflatie is goed te merken, al is het mogelijk maar het topje van de ijsberg.
"Het is gewoon veertig procent meer", zegt Jan van Halder in de documentaire Er Is Altijd Licht. Hij is voorzitter van de Voedselbank Nijmegen-Overbetuwe. "Het wordt ook elke week meer", vult de teamleider voedselwerving, die toevallig ook Jan heet, aan. “Wij denken dat er ongeveer twee keer zoveel mensen zijn die recht zouden hebben op een pakket van de Voedselbank, maar dat die niet komen vanwege schaamte.”
Die schaamte is onnodig, stellen vrijwel alle vrijwilligers. "Het kan iedereen overkomen, ook ons. Je kan de toekomst simpelweg niet voorspellen", zegt één van de dames die de uitgifte van de pakketten regelt. De klanten hebben allerlei verschillende redenen waarom moeilijk rond kunnen komen: gezondheid, scheidingen of een failliet bedrijf.

Duizend pakken

De voedselbank krijgt het voedsel van bedrijven en particulieren. Supermarkten en andere organisaties doneren producten die ze niet meer zelf kunnen verkopen. Bijvoorbeeld vanwege een korte houdbaarheid of omdat het over is. Denk aan broodjes van de bakker uit de buurt, boter van een landelijke fabrikant, een paprika die door de Voedselbank zelf is gekocht of bakboter van de inzamelingsactie in de supermarkt. “Zo proberen we iedere week een gevarieerd pakket samen te stellen", zegt voorzitter Van Halder.

In de documentaire Er Is Altijd Licht nemen we een kijkje bij de voedselbank in Nijmegen. Vrijwilligers vertellen over hun taken en hun drijfveren. Bekijk de documentaire vanaf 17.20 uur op TV Gelderland (elk uur herhaald) of onderaan dit artikel.

Bij de voedselbank melden zich soms ook mensen met een donatie. Niet alleen met geld, maar ook producten. Bijvoorbeeld Jan Vonk. "Ik kwam boerenkool brengen van eigen land. Ieder seizoen heb ik weer andere producten. Pompoenen, rode bieten, koolsoorten. Ik heb dat over. Dan kan je twee dingen doen. Je kan het weggooien of hier die mensen helpen. Ik hoop dat meer mensen dat willen doen."

Alles vrijwillig

Niemand bij de voedselbank krijgt betaald. "Het is een soort idealisme", vertelt vrijwilliger Ronnie enthousiast. Hij rijdt op de vrachtwagen om de producten op te halen en te leveren. "Het is mooi om te doen. Zorgen dat mensen toch wat te eten krijgen."
Jan van Halder is voorzitter en juridisch adviseur. Zijn hele leven lang is hij al bezig mensen te helpen. "Ik werk nu vier jaar voor de voedselbank. Voor mijn pensioen was ik advocaat, dus mijn dagtaak bestond eigenlijk al uit mensen helpen. Nu doe ik het vanuit deze functie."
Als het nodig is staat ook hij gewoon kratten te vullen. "Het is fijn om iets maatschappelijks te doen. Alles wat naar voedselbanken gaat komt terecht waar het hoort.”
GLD doc - Er is altijd licht