Gelderse Vallei

Pretpark van 33 miljoen over eten, wie heeft er nog trek in?

Het WFC vanuit de lucht.
Het WFC vanuit de lucht. © Omroep Gelderland
EDE - Het project kost in totaal 33 miljoen euro, de bouw van een attractiepark over eten: het World Food Center in Ede. Maar de bezorgdheid over de haalbaarheid van het plan is groot, óók bij politici die voor de komst van het park waren.
Het was eind vorig jaar een flinke klap voor voorstanders van het WFC. Het bestemmingsplan ging de prullenbak in. Volgens de Raad van State is onvoldoende onderzocht wat de schade op de natuur is.
De gevolgen van die uitspraak worden nog onderzocht, maar het WFC schetste in eerder openbaar gemaakte documenten al wel de gevolgen van zo'n uitspraak. "Dan hebben we een nieuwe situatie en waarschijnlijk enorme vertraging. Het plan heeft dan of forse aanpassing nodig of kan niet meer worden gerealiseerd", staat in een intern stuk.
"We zijn nu echt aan het inventariseren wat de gevolgen zijn en met het doel wat er nog wel mogelijk is", reageert een woordvoerder van het WFC nu.
Komt het World Food Center er of niet?
Tekst uit intern document WFC
Tekst uit intern document WFC © WFC/bewerking Omroep Gelderland

'Hele sterke twijfels'

Het project draait in deze fase op overheidssubsidie. De gemeente legde zes miljoen euro neer, de provincie legde 17 miljoen euro opzij. Over vijf maanden moet het plan compleet zijn, dan maakt de provincie het geld over.
Het idee is om in Ede een voedselattractiepark te bouwen, jaarlijks moet het park 300.000 bezoekers gaan trekken. Maar bij voorstanders van het plan is het vertrouwen inmiddels voor een groot deel weg. "Ik heb hele sterke twijfels omdat er zoveel factoren negatief zijn voor de businesscase", zegt Peter Hendriks van de VVD. "En met de uitspraak is de kans een stuk kleiner dat het levensvatbaar blijkt te zijn."
De VVD was voor het plan, net als het CDA en de PvdA. "Het is nog steeds een geweldig idee, maar het wordt wel heel ingewikkeld", zegt Fokko Spoelstra (PvdA). Of de stekker er niet gewoon uit moet? "Dat is te vroeg, ik wil eerst het verhaal van Ede en het World Food Center horen, maar ik heb wel hele grote twijfels. Het zou knap zijn als we nog overtuigd worden.
Ook Daisy Vliegenthart van het CDA ziet de ontwikkelingen met lede ogen aan. "Het vertrouwen wordt kleiner en die vergunning heb je ook niet zo maar geregeld. We hebben het WFC tot 1 juni de tijd gegeven en dat wachten we af. Je bent ook geen betrouwbare overheid als je nu al de stekker er uit trekt. Maar we hebben geen geld gegeven voor plannen over vijf jaar."

Volgende week wordt Ede bijgepraat

De provinciale SGP was enthousiast over het idee. "Maar het is op z'n zachtst gezegd een ingewikkeld dossier aan het worden. De uitspraak van de rechter is wat ons betreft geen showstopper op de inhoud, maar wel op basis van de procedure. We raken een heel eind achterop in de ontwikkeling. We hebben daar grote zorgen over", vertelt Evert Mulder. De provincie vergadert in juni over het plan. Mulder wil niet op die vergadering vooruitlopen. "Al is het maar omdat ik na de verkiezingen (in maart) stop."
Volgende week praat de gemeente Ede de raad bij. Ook daar zijn de twijfels groot. "Het wordt wel heel lastig om het door te laten gaan", zegt SGP-fractievoorzitter Gerrit Flier. "De uitspraak van de Raad van State maakt de situatie ingewikkeld. We moeten ons goed laten informeren over de vervolgstappen en op basis daarvan een afweging maken."
PvdA-voorman Boyce de Jong sluit zich daarbij aan. "Ik hoop dat we een oplossing voor de situatie kunnen zoeken." Wat die oplossing precies is, moet blijken. CDA Ede, lang voorstander van het plan, zegt ook te aarzelen. "De kans dat het WFC er komt, wordt steeds kleiner."
Zie ook: