Arnhem en omstreken

Voormalig hotel De Roskam in Rheden wordt opvang voor Oekraïners

Hotel De Roskam stond bijna drie jaar leeg
Hotel De Roskam stond bijna drie jaar leeg © Omroep Gelderland
RHEDEN - Voormalig hotel De Roskam in Rheden wordt een opvanglocatie voor Oekraïners. De gemeente heeft het hotel met ingang van 1 april gehuurd voor minimaal twee jaar.
Eind vorig jaar heeft de gemeente overeenstemming bereikt met de eigenaren van het voormalige hotel aan de Arnhemsestraatweg om deze locatie te gebruiken als opvangplek.

250 Oekraïners

De locatie wordt zo gauw mogelijk geschikt gemaakt voor opvang. In verband met de geplande werkzaamheden zullen er voor nu 170 vluchtelingen worden ondergebracht, maar volgens planning zullen er eind dit jaar 250 Oekraïners hun onderkomen vinden.
De gemeente had het hotel al langer op het oog als opvanglocatie, maar kreeg het in eerste instantie niet rond. "De eigenaren waren begin 2022 met dusdanige ontwikkelingen bezig dat het eerst niet mogelijk was om daar een opvang voor vluchtelingen te realiseren. Maar nu blijkt dat de plannen op korte termijn niet gaan lukken, staat het tussentijds toch leeg. Daarom hebben de eigenaren besloten het hotel voor nu in te zetten als opvang", laat de gemeente weten.

Toename Oekraïense vluchtelingen

De verwachting voor 2023 is dat het aantal vluchtelingen uit Oekraïne dat naar Nederland komt, verder zal toenemen. Burgemeester Carol van Eert is daarom blij dat het toch is gelukt om het hotel hiervoor in te zetten, en noemt de locatie 'uitermate geschikt'.
De eigenaren laten weten blij te zijn dat hun hotel op deze manier ingezet kan worden: “Onze gedachten gaan uit naar alle onschuldige mensen en kinderen die op dit moment slachtoffer zijn van dit gewelddadige conflict in de Oekraïne.”

Voldoende opvang voor Oekraïners

Naast de vluchtelingen die in De Roskam worden gehuisvest, wonen er al zo'n 60 Oekraïners in Velp. Deze zijn verdeeld over twee locaties aan de Kerkallee en de Vijverlaan. Volgens de gemeente zullen er voorlopig geen opvanglocaties bijkomen. "Met hotel De Roskam erbij voldoen wij als gemeente aan de richtlijnen die zijn opgesteld vanuit het Rijk."