Liemers

Water stijgt en stijgt: woensdag hoogste punt

Het water blijft maar stijgen.
Het water blijft maar stijgen. © ANP
LOBITH - Het waterpeil bij Lobith op de Rijn stijgt deze week tot een maximaal peil van 12,60 boven het NAP. Dat is veel hoger dan normaal. Woensdag wordt het hoogste peil verwacht waardoor de rivier de uiterwaarden vol zal laten stromen. Volgens het waterschap Rijn en IJssel zijn er geen risico's voor omwonenden.
Wel zal het water op sommige plekken tegen de rivierdijken komen. De stijging van het water is volgens het waterschap te wijten aan een golfje dat de grote rivieren passeert. Ook op de Maas, Waal, Nederrijn en Lek zal dit merkbaar zijn.
Ook elders in Gelderland blijft het water hoog. Om wateroverlast te beperken blijven de gemalen volop draaien, aldus het waterschap. De situatie bij de Linge bij Geldermalsen en Leerdam blijft stabiel en zal geen kritieke peilen meer bereiken.
"De vrij droge dag, zondag, hielp ons om veel water weg te pompen. De ruimte die ontstaat, is nodig om nieuwe regen en water uit de polders op te vangen en af te voeren."
Het waterschap blijft wel maatregelen treffen: de Dam in Arkel blijft dicht en de Gorinchemse Kanaalsluis blijft dichtgeknepen om het Merwedekanaal te ontzien. De stijging van het water in de Linge is te wijten aan de vele regen die in korte tijd is gevallen.

Water op straten

Zaterdag was er nog sprake van wateroverlast in het westen van het Rivierengebied. Bij Achter 't Veer in Geldermalsen plaatste de gemeente waarschuwingsborden. Gebruikers en eigenaren van bezittingen in de uiterwaarden van de Linge werd geadviseerd bezittingen zoveel mogelijk in veiligheid te brengen of hoog te zetten. Lokaal stond er water op straten en velden.