Noord-Veluwe

Boek over weggevoerde Puttenaren gestolen: 'Echt heel triest'

Uit deze vitrine is de kroniek gestolen, aldus de website van de Gedachtenisruimte.
Uit deze vitrine is de kroniek gestolen, aldus de website van de Gedachtenisruimte. © Katja Happe - Gedenkstätte Ladelund
PUTTEN - Een kroniek met waardevolle aantekeningen over het voormalige concentratiekamp in het Duitse Ladelund is gestolen. In Putten wordt met verdriet en verontwaardiging gereageerd.
"Dankzij dit boek weten nabestaanden van de weggevoerde mannen uit Putten hoe het in en om het kamp eraan toe ging. Het boek, dat is gestolen uit een gedenkruimte in Ladelund, heeft geen financiële waarde. Maar het is wel van onschatbare historische waarde en onvervangbaar", benadrukt Erik van de Poll van Stichting Samen Verder Putten.
Predikant Johannes Meyer uit Ladelund krijgt tijdens de oorlog van de kampcommandant het verzoek de dodelijke slachtoffers van het concentratiekamp in Ladelund te begraven. In een kerkelijk boek, waarin predikanten sinds 1700 al aantekeningen maken, beschrijft Mehyer over de omstandigheden in het kamp en hoe hij over de gruweldaden denkt.
"Er staan allemaal details in die voor de nabestaanden van grote waarde zijn. Het is geschreven als een soort dagboek. Omdat Meyer uitgebreid en gedetailleerd heeft beschreven in de kroniek wat hij beleefde, zag, dacht en meemaakte weten de nabestaanden wat er zoal allemaal is gebeurd", vertelt Van de Poll.
Hij onderhoudt contact met nabestaanden en mensen in Ladelund die zich inzetten voor het herinneren van de verschrikkingen daar tijdens de oorlog.

'Heel triest dat dit boek is gestolen'

De informatie uit de kroniek is wel veilig gesteld, vertelt Katja Happe directrice van de Gedenktstätte in Ladelund. Zij ontdekte de inbraak in de gedenkruimte, vrijdag.
"Alle bladzijden zijn gefotografeerd, het hele boek is gedigitaliseerd. Desondanks zijn wij geschokt over de diefstal. Het is materieel niet van grote waarde, maar ideëel natuurlijk wel." Katja roept de inbreker op het boek terug te brengen. "Met veel publiciteit hopen wij morele druk uit te kunnen oefenen."
Ook Gert van Dompseler van Stichting Oktober 44 is verdrietig over de diefstal. "Het is heel triest dat dit boek is gestolen. Je verwacht het niet, je kunt er niets mee. Als ik het verhaal zo hoor, ben ik bang dat inmiddels ergens in een sloot is beland."
Gert is ook de beheerder van de Gedachtenisruimte in Putten, die herinnert aan de razzia in oktober 1944. "Wij hebben onze ruimte beveiligd met camera's, maar blijkbaar hebben ze dat in Ladelund niet."

Kerkkroniek uit de vitrine gestolen

Katja Happe, bevestigt dat er geen camerabewaking was. "Die gaat er nu wel komen. We dachten dat het niet nodig zou zijn, er ligt hier eigenlijk niets van waarde. De gedenkplaats wordt afgesloten met nieuwe deuren, het is niet eenvoudig om hier in te breken. En de kroniek zat in de vitrine onder extra dik glas. Niemand had ooit kunnen bedenken dat iemand die kroniek zou willen stelen." Behalve de kroniek is een geldbedrag van zo'n 70 euro gestolen uit een donatiebakje.