Rijk van Nijmegen

Boerin uit Niftrik die 'er niet met gestrekt been ingaat' wint mediaprijs

NIFTRIK - 'Ze is genuanceerd, gaat er niet met gestrekt been in, maar probeert juist het gesprek te openen.' En dus wint boerin Marieke van Beers uit Niftrik de Vrouw in de Media Award Gelderland 2022. Dinsdagochtend nam ze in de radiostudio van Omroep Gelderland de prijs in ontvangst.
Met een glimlach van oor tot oor staat Marieke van Beers met het beeld in de hand dat bij de award hoort. "Dit is een beetje overweldigend. Dit had ik niet verwacht. Ik draag deze prijs op aan al die krachtige boerinnen die afgelopen jaar een moeilijke tijd hebben gehad en laat dit een aanmoediging zijn om naar voren te stappen."

Ondervertegenwoordigd

Dit is precies wat de organisatie van de Vrouw in de Media-verkiezing wil stimuleren, zegt Janneke van Heugten van expertdatabase Vaker in de Media. Zij nam samen met sprekersbureau Zij spreekt het initiatief voor de prijs. "Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd op de radio en televisie en in kranten en digitaal nieuws. Slechts een kwart van de experts die aan het woord komen is vrouw. Dus wij willen vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden."
Bekijk hoe Van Beers de award in ontvangst neemt:
Marieke van Beers wint 'vrouw in de media'-award
Een jury selecteerde vrouwen uit Gelderland die op een indrukwekkende manier het afgelopen jaar in de media zijn gekomen. Het publiek mocht op de gekozen kandidaten stemmen en stemde het meest op Marieke van Beers. Uit het juryrapport: 'Wat een verfrissend genuanceerd geluid laat Marieke van Beers horen! In het super actuele debat over de boeren en de stikstof stapt Marieke naar voren met een verhaal dat uitnodigt tot in gesprek gaan. Met nuances. Wat niet betekent dat haar boodschap niet duidelijk en dringend is.'

Evenwicht brengen

Dat doet Marieke bewust. "Ik denk dat het goed is dat we als vrouwen een geluid laten horen, want op het nieuws zie je vooral de harde acties van de boeren en ik denk dat vrouwen daar wel een soort evenwicht in kunnen brengen. Kunnen laten zien welk verhaal erachter zit en wat het met ons doet."
Marieke dingt nu mee naar de landelijke Vrouw in de Media Award 2022.
De vorige Vrouw in de Media Award Gelderland (2021) werd gewonnen door Alma Tostmann, infectieziekten epidemioloog aan het Radboudumc in Nijmegen.