Gelderse Vallei / Arnhem en omstreken

Wolven hebben ook moeflons op Wekeromse Zand in de smiezen

De wolf heeft ook moeflons op het Wekeromse Zand in het vizier.
De wolf heeft ook moeflons op het Wekeromse Zand in het vizier. © Nationaal Park De Hoge Veluwe/Omroep Gelderland
OTTERLO - Ook de moeflons op het Wekeromse Zand zijn niet langer veilig voor de wolf. De roofdieren hebben ook deze kudde ontdekt. Het aantal moeflons daar gaat hard achteruit, zegt terreinbeheerder Geldersch Landschap en Kasteelen. Tot grote teleurstelling van vereniging De Moeflon lijkt het oorspronkelijke Corsicaanse schaap binnen afzienbare tijd uit ons land te zijn verdwenen. Toch ziet de vereniging een toekomst voor de moeflon én zichzelf.
In Nationaal Park De Hoge Veluwe vielen nagenoeg alle moeflons al ten prooi aan de roedel wolven die binnen de omheining van het park leeft. In het park is de natuur gedeeltelijk afgerasterd door een wolvenwerend hek. "Pas op, er staat flink wat stroom op", waarschuwt boswachter Jakob Leidekker. Binnen de omheining leven dertig moeflons, onbereikbaar voor de zeven wolven die er inmiddels op de Hoge Veluwe zijn. Ondanks alle ophef die is ontstaan sinds de eerste wolf in 2021 het park binnenkwam, blijft het parkbestuur bij zijn standpunt: de wolven moeten weg zodat de moeflon kan blijven. De wilde schapen zijn nodig om zeldzame planten- en diersoorten in het park te behouden, aldus boswachter Leidekker.
Luister naar de radiobijdrage (1-3)

Eigenzinnige grazers

BuitenGewoon-verslaggever Laurens Tijink is niet alleen op pad met Leidekker. Ook John van den Buijs, secretaris van vereniging De Moeflon is erbij. Net als Leidekker ziet ook hij de wolven het liefst verdwijnen uit het park. Ze zijn het erover eens: moeflons zijn een makkelijke prooi voor wolven, waardoor er in het park geen toekomst is voor het wilde schaap zolang ook de wolf er leeft. Van den Buijs mist zijn geliefde moeflons op de Hoge Veluwe.
Luister naar de radiobijdrage (2-3)

Vereniging De Moeflon blijft bestaan

Vereniging De Moeflon zet zich in voor de instandhouding van een duurzame en gezonde moeflonpopulatie. Een belangrijk doel daarbij is om de moeflon inheems te verklaren. Het wilde schaap staat in ons land te boek als exoot. Daardoor hebben deze dieren hier geen beschermde status en heeft de wolf wettelijk gezien een streepje voor. Nu de moeflons hier zo goed als verdwenen zijn, roept dat de vraag op of dat op termijn ook het einde betekent voor de vereniging zelf. Dat denkt Van den Buijs niet. Hij ziet voldoende redenen om ook in de toekomst als verenging actief te blijven.
Luister naar de radiobijdrage (3-3)

Bedreiging

De aanwezigheid van de wolf in ons land leidt regelmatig tot verhitte discussies, merkt ook Jakob Leidekker. De boswachter is bedreigd vanwege de standpunten van het park over de aanwezigheid van wolven op de Hoge Veluwe. "Zo werkt het in Nederland klaarblijkelijk", aldus Leidekker. Hij vindt het zonde dat de discussie niet op inhoud gevoerd kan worden. De parkdirectie blijft zich hardmaken voor het verdwijnen van de wolf van de Hoge Veluwe, zodat de moeflon binnen de hekken van het park een comeback kan maken.
BuitenGewoon Radio is iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur te beluisteren in het programma Zin in Zondag op Radio Gelderland.