Arnhem en omstreken / Rivierengebied

'De winters worden steeds natter', zegt deze ecoloog

Door de hoge waterstand in de Linge kampte een deel van het rivierengebied met wateroverlast
Door de hoge waterstand in de Linge kampte een deel van het rivierengebied met wateroverlast © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het was kletsnat de afgelopen weken. Sterker nog: het is dit jaar nog geen dag droog geweest. De rivier de Linge trad buiten zijn oevers. Een unieke situatie, maar volgens ecoloog Alphons van Winden zou dat zomaar eens vaker kunnen gaan gebeuren. "De winters worden steeds natter."
Van Winden kijkt niet op van hoogwater, dat is iets wat jaarlijks voorkomt. Maar toen de Linge begon over te lopen, krabde hij zich even achter de oren. "De rivieren houden zich relatief rustig nu, maar de Linge hoog? Wat is hier aan de hand", beschrijft hij zijn verbazing.
Het had allemaal te maken met de enorme hoeveelheden regen die in korte tijd vielen in het stroomgebied van de rivier die in onze provincie van Doornenburg tot aan Geldermalsen loopt. Omdat er pas helemaal aan het eind van de rivier een gemaal zit en er meer dan 40 millimeter regen viel in korte tijd, ontstond er op sommige plekken wateroverlast.

Meer regen in de winter

Die grote hoeveelheid regen in korte tijd is iets wat volgens de Ubbergse ecoloog steeds vaker voorkomt. Hij dook onmiddellijk in de statistieken van het KNMI. "Ik heb gekeken naar alle dagen waarop er sinds 1901 meer dan 25 millimeter regen viel en wat opvalt is dat sinds 1980 in de wintermaanden een flinke toename is te zien."
Omdat het in de winter vaak gaat om langdurige buien over een groter gebied is het risico op wateroverlast in de winter groter dan in de zomer. Van Winden legt uit: "In de zomer kan er in kortere tijd wel veel meer regen vallen, maar die buien zijn vaak lokaal en geven maar in een beperkt gebied overlast."

Droge periode in aantocht

Na een kletsnatte periode breekt volgens Van Winden nu juist weer een lange periode van droogte aan. "Dat zag je vorig jaar ook. Toen was februari heel nat, waren we ook druk bezig met wegpompen van water, maar de maand daarna was weer een hele droge maand, dus dan had je misschien wel wat van dat water vast willen houden. Dat is toch iets waar je over moet nadenken, want dit gaat meer gebeuren."