Rijk van Nijmegen
Nijmegen gaat zelfdoding onder jongeren proberen terug te dringen

NIJMEGEN - Nijmegen is één van de drie regio's die met een nieuwe aanpak depressie bij scholieren wil verminderen. Hierdoor moet het aantal zelfdodingen onder jongeren afnemen. Zelfmoordpreventie-stichting 113 kondigt aan het gaat om de zogeheten Strong Teens and Resilient Minds (STORM). "We willen het vroegtijdig signaleren."
Naast Nijmegen gaan ook Groningen en Zuidoost-Brabant aan de slag met de nieuwe aanpak. STORM is vanaf 2011 ontwikkeld door de GGZ Oost-Brabant. Stichting 113 wil deze aanpak in heel Nederland invoeren, maar dat begint dus in de drie genoemde regio's.
Les in mentale klachten
"We willen dat jongeren met depressieve klachten vroegtijdig gesignaleerd worden", legt Leonie van Vuuren uit van Stichting 113. Met STORM krijgen scholieren twee lessen waarin ze leren mentale klachten te herkennen. Niet alleen bij anderen, maar ook bij zichzelf. Ze krijgen te horen waar ze moeten zijn voor hulp. Ook docenten worden meegenomen in STORM. Zij krijgen training om leerlingen met depressieve gevoelens te signaleren, om vervolgens met ze in gesprek te gaan.
Ook worden de scholieren zelf onderworpen aan een test. Ze krijgen een vragenlijst waarin ze in gaan op hun gemoedstoestand. Door deze screening kunnen kinderen met depressieve klachten geholpen worden.
STORM breidt de komende jaren mogelijk uit naar meerdere regio's. "Daarvoor wordt een netwerk opgezet binnen de regio", zegt Van Vuuren. "In dat netwerk gaan gemeenten, scholen, de GGD en de ggz samen aan de slag."
Wil je met iemand praten over zelfdoding? Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113 of via 113.nl.