Achterhoek

Isa en Lou planten kerstboom 'Karel' om hem volgend jaar weer op te halen

Erika, Lou en Isa planten hun kerstboom.
Erika, Lou en Isa planten hun kerstboom. © Omroep Gelderland
VIERAKKER - Met haar kinderen plant Erika kerstboom 'Karel' in het weiland van Niels en Maaike in Vierakker. Op die plek kan hij het hele jaar worden verzorgd, zodat Karel volgend jaar voor de kerst weer kan worden opgehaald. Zoon Isa en dochter Lou kijken er nu al naar uit. Veel duurzamer dan elk jaar een nieuwe kopen, vindt Erika.
Het begon allemaal toen het stel zag hoeveel kerstbomen er bij de gemeentewerf werden vernietigd, vertelt Maaike. "Daar stonden er ook heel veel met een goede kluit bij. Dat vonden we zonde. We dachten: die kunnen we gewoon terug in de grond zetten. Dan kunnen ze nog wel jaren mee."
Kijk hier hoe Isa en Lou de kerstboom planten:
'Geleaste' kerstbomen weer teruggeplant in Vierakker
Na gesprekken vond de gemeente dat ook een goed plan en kwamen Niels en Maaike de bomen ophalen. Dat is nu vier jaar geleden en langzaamaan begint 'het een beetje uit zijn jasje te groeien', ziet Erika. "Erg leuk."

'Zingen nog net geen liedjes'

Mensen kunnen bij hen een abonnement nemen op de verzorging van hun boom, legt Maaike uit. "We geven mest, water en een hoop liefde. We snoeien ze waar nodig. We zingen nog net geen liedjes voor de bomen", grapt Maaike. En mocht de klant dat willen, zijn er ook meewerkdagen om 'lekker samen de handen uit de mouwen te steken'.
"Je kunt met een eigen boom komen of er een bij ons kopen. Na de kerst kom je die dan brengen en graaf je hem zelf in. Het gaat ook om dat sociale aspect eraan. Het is heel leuk om dat met elkaar te doen." Vervolgens kom je voor de kerst weer terug om je boom uit te graven. "Dan heb je dus dezelfde boom, maar dan een stukje groter", ziet Maaike.

'Komen Karel opzoeken'

En dat doet Erika met haar gezin dus al jaren naar volle tevredenheid. Een enkele keer gaat een boom ook wel eens dood. "Maar dan krijgen we een nieuwe", vertelt Erika. Misschien komen ze kerstboom Karel in de loop van het jaar nog wel een keer opzoeken, hoopt Isa. "We wonen in de buurt. Dus bij mooi weer kunnen we prima een rondje op de fiets maken om even te kijken hoe hij erbij staat", belooft moeder Erika.
Inmiddels heeft hun bedrijf Kerstboomgaard meer dan honderd leden, weet Maaike. "En alles bij elkaar meer dan duizend bomen geplant." Toch is de rek er wat haar betreft nog niet uit. "Dat kan nog wel even door. Het land is groot genoeg en we willen graag ook op andere locaties zoiets beginnen. Zodat het voor iedereen lekker dicht bij huis is."