Rivierengebied

Waterpeil in de Linge zakt, grootste gevaar geweken

Een bord in Geldermalsen waarschuwt supermarktbezoekers voor wateroverlast
Een bord in Geldermalsen waarschuwt supermarktbezoekers voor wateroverlast © ANP
GELDERMALSEN - Het grootste gevaar van het hoge water in de regio Rivierenland is geweken. Dat laat het waterschap zondag weten. Door de vele regen stond het waterpeil onder meer in de Linge bij Geldermalsen erg hoog en kwamen op sommige plekken kelders en garages blank te staan.
In de nacht van zaterdag op zondag is het peil vier centimeter gedaald omdat het water wordt weggepompt en de regen is gestopt. Volgens Waterschap Rivierenland is de situatie nu stabiel.

Gemalen draaien overuren

Het waterschap laat de gemalen op volle toeren draaien. "En dat geldt ook voor de extra pompen die we op knelpunten hebben neergezet." Om wateroverlast rond het Merwedekanaal te voorkomen, gebruikt het schap de Linge als buffer. Per uur worden vele duizenden liters water vanuit het achterliggende gebied naar deze rivier gepompt.
Volgens Weerplaza hebben we de meeste regen gehad. Deze zondag trekken hooguit nog wat lokale buien over Gelderland. Na het weekend daalt de temperatuur verder en kan het 's nachts vriezen, met kans op een winterse bui.