Achterhoek

Husky's vormen erehaag voor overleden Irma

Erehaag van husky's voor Irma
Erehaag van husky's voor Irma © REGIO8
'S-HEERENBERG - Als laatste eerbetoon voor de onlangs overleden Irma van Londen vormden tientallen husky’s en hun baasjes zaterdag een erehaag bij het crematorium in Etten. De inwoonster van ’s-Heerenberg zocht jarenlang tevergeefs naar haar vermiste husky’s Shadow en Hachi, maar met de erehaag van honden gaat haar laatste wens nu wel in vervulling.
"Ik weet zeker dat als ze van boven naar beneden kijkt, dat ze dit prachtig vindt”, vertelt Bresetta van Putten, een goede vriendin van Irma. "Ze sprak op haar sterfbed uit dat ze een husky-erehaag wilde bij haar crematie. Wij als vrienden hebben dat georganiseerd."

Groot gemis voor Irma

Irma was groot liefhebber van husky’s, zo ging ze met haar dieren naar huskymeetings en maakte vaak lange wandelingen. Tot 2015, toen haar geliefde Shadow en Hachi opeens vermist raakten. Dat was een groot gemis voor Irma. "Het waren ook haar hulphonden, omdat ze slechtziend was", legt Van Putten uit.
"Shadow en Hachi waren alles voor haar":
Erehaag van husky's als laatste eerbetoon
Jarenlang zocht Irma met familieleden en vrienden naar de twee husky's. Er werd een Facebookpagina opgericht en er werden zoektochten op touw gezet, tot in Polen en Duitsland aan toe. Van Shadow en Hachi werd echter nooit meer iets vernomen. "De vraag is altijd geweest of ze zijn weggelopen of dat ze zijn meegenomen", zegt Van Putten. "De poort stond op die dag in 2015 ineens open en ze waren weg. Helaas hebben we nooit meer een spoor kunnen traceren."

'Hoop dat ze dit kan zien'

Na de vermissing nam Irma een nieuwe husky, Aiko, die zaterdag ook in de erehaag bij het crematorium in Etten stond. Van Putten vindt het fijn dat ze op deze manier Irma een mooi afscheid heeft kunnen geven. "Maar het zijn wel gemengde gevoelens", aldus de vriendin. "Het is verdrietig dat je afscheid moet nemen, maar we zijn wel trots dat we dit hebben kunnen organiseren. Ik hoop dat Irma van boven meekijkt, en dat ze nu weet wat er met Shadow en Hachi gebeurd is."