Rivierengebied

Wateroverlast door hoge Linge in deel Rivierengebied

Wateroverlast door hoge Linge in deel Rivierengebied.
Wateroverlast door hoge Linge in deel Rivierengebied. © Omroep Gelderland
GELDERMALSEN - Door de overvloedige regen van de afgelopen tijd is er wateroverlast in het westen van het Rivierengebied, onder meer doordat de rivier de Linge heel hoog staat. De uiterwaarden beginnen vol te lopen.
Een knelpunt is onder meer Achter 't Veer in Geldermalsen, bij de Albert Heijn. De gemeente heeft daar waarschuwingsborden geplaatst. Daarnaast staat er lokaal water op straten en velden.

Duizenden liters water weggepompt

Waterschap Rivierenland pompt per uur vele duizenden liters water vanuit het achterliggende gebied naar de Linge om de inwoners te verzekeren van droge voeten. Maar omdat de Linge op dit moment niet al zijn water kwijt kan op de Merwede moet die rivier heel wat water bufferen.

'Minder regen dan verwacht'

Het waterschap laat zaterdag aan het einde van de middag weten dat er zaterdag 'minder regen is gevallen dan voorspeld'. "Morgen verwachten we dat het droger wordt dan vandaag. We blijven vanavond en morgen het water afvoeren. Onze gemalen blijven op volle toeren draaien. Dat geldt ook voor de extra pompen die we op knelpunten hebben neergezet."
Waterschap Rivierenland over het hoge water in de Linge:
Wateroverlast door hoge Linge in deel Rivierengebied
"Onze gemalen draaien op volle toeren en op knelpunten hebben we extra pompen neergezet. Deze vorm van wateroverlast door extreem weer kunnen we niet overal voorkomen", laat Waterschap Rivierenland zaterdag weten.
De Watermolenweg in Geldermalsen is op dit moment afgesloten omdat dikke waterslangen vanuit de polder richting de Linge lopen.

'In 23 jaar nog niet meegemaakt'

Per uur stroomt hier zo’n 8 miljoen water in de Linge. Er is dit gebied de afgelopen dagen al zo’n 70 millimeter water gevallen en er komt nog meer bij.
Erwin Daale woont al sinds 1999 in een historische molen nabij de Linge. “Het is natuurlijk wel bijzonder, want vorige zomer gingen ze water vanaf de Linge in de polder pompen en nu moeten we het eruit pompen, dus die extremiteit die is echt wel te zien. Die heb ik nog niet meegemaakt in de afgelopen 23 jaar.”

In Geldermalsen hebben verschillende huizen al te maken met ondergelopen kelders. De gemeente West Betuwe adviseert mensen die overlast ervaren van water dat hun huis binnenkomt het volgende:

  • Verplaats waardevolle spullen naar een hogere verdieping
  • Plaats zandzakken
  • Gebruik zo min mogelijk water om het riool te ontlasten
  • Schakel elektriciteit uit als het water binnenstroomt
  • Maak foto's, eventueel voor het doorgeven van de schade bij de verzekering

Extremen door klimaatverandering

Mathieu Gremmen van Waterschap Rivierenland wijt die extremen aan de klimaatverandering: “We zien dat we in de zomer watertekorten krijgen, langdurige periodes van droogte. En ook periodes van langdurige regen zoals we nu hebben.”
De overlast is nu extra groot, omdat de waterbeheerders het water niet kunnen bergen zoals ze zouden willen. De bodem is op dit moment namelijk verzadigd. Gremmen pleit dan ook voor meer bergingsmogelijkheden. Mathieu Gremmen: “Dat zou het mooiste zijn. Dat we ook in het rivierengebied, waar we zo veel water hebben, de waterberging nog zouden kunnen laten toenemen.”