Arnhem en omstreken

Taxichauffeur had hulphond van blinde Marjolein niet mogen weigeren

Marjolein van den Broek met haar hond Igor.
Marjolein van den Broek met haar hond Igor. © privéfoto
ARNHEM - Marjolein van den Broek is er nog door van slag: een taxichauffeur weigerde deze week haar blindengeleidehond mee te nemen. Igor zou te groot zijn en vies. Het verhaal van de Arnhemse staat niet op zichzelf. Volgens KNGF Geleidehonden geeft 40 procent van de hulphondgebruikers aan het afgelopen jaar ergens te zijn geweigerd.
Voor Marjolein, die acht jaar geleden blind werd door een oogziekte, was het een hele vervelende ervaring. "Uiteindelijk ben ik toch in de taxi gaan zitten, omdat ik naar de afspraak moest. Maar achteraf had ik nooit mee moeten gaan. Igor is mijn ogen én mijn steun en toeverlaat. Zonder hond op pad gaan is erg moeilijk."

Onwetendheid

Sinds 2016 is het VN-verdrag over de rechten van mensen met een beperking in Nederland van kracht en officieel wet. Hierdoor is een geleidehond altijd welkom in openbare gelegenheden. De wet bepaalt dat het weigeren van een hulphond gelijk staat aan het weigeren van het baasje. Formeel is dit discriminatie op grond van een handicap.
Als een hulphond wordt geweigerd in bijvoorbeeld een horecazaak, is er volgens KNGF meestal sprake van onwetendheid. Vaak gaat het om een medewerker die niet op de hoogte is van de wetgeving. Ze weten vaak niet wat een assistenthond is, hoe ze die kunnen herkennen en wat er wel en niet mag volgens de wet. Het gebeurt ook dat een hond wordt geweigerd omdat de beperking van het baasje niet op het eerste gezicht zichtbaar is.

Hygiëne

De vaakst genoemde reden om een hulphond niet toe te laten, is de hygiëne. Veel weigeraars denken dat die in gevaar komt bij het toelaten van dieren. Uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht blijkt dat dit niet klopt.
"De poten van hulphonden blijken schoner dan de schoenzolen van hun gebruikers", zei een van de onderzoekers eerder tegen de NOS. "Het hygiëne-argument op basis waarvan assistentiehonden vaak worden geweigerd in publieke locaties is daarmee weerlegd. Assistentiehonden zijn in de regel goed opgevoed en zijn geen gevaar voor de hygiëne, in ieder geval niet meer dan mensen."

Excuses

Marjolein hoopt dat haar negatieve ervaring met regiotaxi Avan een incident was, want ze was nog niet eerder met haar hond geweigerd. "Ik heb bijna nooit problemen gehad. Ik ben enorm blij met ze. Ik ben van ze afhankelijk, maar wil wel dat ze mij met respect behandelen." Volgens de Arnhemse heeft Avan excuses aangeboden. "Ze vonden het heel vervelend en zeiden dat dit niet had mogen gebeuren."
Omdat ze graag een stukje bewustwording wil creëren, dat een hulphond niet geweigerd mag worden, had Marjolein haar verhaal gedeeld op sociale media. Dat leverde veel hartverwarmende reacties op. "Ik ben helemaal overdonderd. De meeste mensen zijn heel erg meelevend."
KNGF Geleidehonden en Hulphond Nederland vinden dat een hulphond altijd en overal welkom moet zijn. "Een hulphond moet namelijk vrijheid bieden in plaats van een extra beperking opleveren." Ze hopen op een gedragsverandering aan de deur van openbare gelegenheden en zijn daarom de campagne Een Hulphond is welkom gestart.