Liemers

Deze rokers rijden naar Luxemburg om goedkoop uit te zijn

Roken kost Aïshah 125 euro per maand.
Roken kost Aïshah 125 euro per maand. © Omroep Gelderland
DUIVEN - Door de inflatie zijn in Nederland de prijzen flink gestegen. En lang niet iedereen kan zijn kosten nog betalen. Reden voor Aïshah uit Duiven om koffiepads, shag en sigaretten voortaan in Luxemburg te kopen. Want dat scheelt veel geld.
"Het is daar ongelofelijk veel goedkoper", zegt Aïshah. "Hier betaal je voor een emmer van 235 gram shag 59 euro. Daar betaal je voor 500 gram hetzelfde bedrag." Dat scheelt veel geld als je een stevige roker bent. "Ik ben nu zo'n 125 euro per maand kwijt aan shag en filterhulzen, dat wordt tientallen euro's goedkoper."
Toch moet ook de reis naar Luxemburg - zo'n 400 kilometer - worden betaald. Daarom deed Aïshah een oproep in haar buurtapp. Bijna twintig rokers haakten aan, waardoor de reiskosten gedeeld kunnen worden. "En in Luxemburg is het ook nog eens goedkoper tanken", zegt ze.
Bekijk hier hoeveel Aisha en Ingrid kwijt zijn aan roken:
Shag halen in Luxemburg
Onbeperkt inslaan kunnen de dames niet, want per persoon mag er één kilo shag en drie sloffen sigaretten worden meegenomen. "Maar koffiepads mogen wel onbeperkt, dat scheelt ook veel geld. Hier betaal ik vijf euro voor zestien pads van mijn favoriete koffie, daar nog geen twee euro voor achttien pads", aldus Aïshah.

Stoppen met roken

Het goedkoopste zou natuurlijk zijn om te stoppen met roken, maar dat is de dames tot op heden nog niet gelukt. "Ik ben er wel paar keer voor zes weken vanaf geweest", vertelt Ingrid, die ook mee gaat naar Luxemburg. "Maar door stress en eenzaamheid begin ik dan toch weer."
Aïshah meent dat ze hulp nodig heeft, maar dat in Nederland niet mogelijk is. "Je hebt afkickklinieken voor alcohol en drugs, maar niet voor rokers." In Nijmegen hebben ze er wel een steungroep voor.