Arnhem en omstreken

Steeds meer jongeren in het criminele circuit

Een arrestatie van een jonge verdachte.
Een arrestatie van een jonge verdachte. © Jasper Lindner / Omroep Gelderland
ARNHEM - Op meerdere fronten neemt het aantal jongeren in onze regio dat deelneemt aan misdaadactiviteiten toe. Dan kan het gaan om aanhoudingen voor wapenbezit-, of deelname aan georganiseerde misdaad, zoals de afpersingszaak in Hedel.
Meer dan de helft van alle cybercrime-verdachten is verder jonger dan 23 jaar. Dat maakten de politie Oost-Nederland-, het Openbaar Ministerie Oost-Nederland en regioburgemeester Hubert Bruls vrijdag bekend tijdens een nieuwjaarsbijeenkomst.
"We kunnen spreken van een zorgelijke ontwikkeling", stelt Marthyne Kunst vast tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van 'de Driehoek', de samenwerking tussen politie-, Openbaar Ministerie en de veiligheidsregio's in Oost-Nederland. In de opsporingsonderzoeken die het Openbaar Ministerie opent gaat het de laatste tijd steeds vaker om jonge verdachten.
"We zagen jonge mensen in de verdachtengroep die betrokken was bij de afpersing van een fruithandel in Hedel", zegt Kunst. "Een groot deel daarvan is veroordeeld tot meerjarige gevangenisstraffen, terwijl een deel daarvan jonger was dan 23 jaar – en in twee gevallen was er zelfs sprake van minderjarigheid."

Cybercrime iets van de jonge generatie

Ook in de 'moderne' misdaad is de jeugd in opkomst. Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland ziet binnen de groep verdachten die werden gearresteerd voor cybercrime dat het percentage jongeren tot 23 jaar tussen 2018 en 2021 gestegen is van 25 procent naar 57 procent.
Hoe komt dat? Kunst suggereert dat het ermee te maken heeft dat criminaliteit via een beeldscherm het natuurlijke terrein is van een jonge 'digitale' generatie. Kunst: "De dief van vroeger leerde hoe hij een fiets moest stelen. De crimineel van nu leert hoe iemands account te hacken is."
Maar ze geeft ook aan dat politie en het Openbaar Ministerie niet op alle vragen antwoord hebben. Er is nader criminologisch onderzoek nodig naar het aandeel van jongeren in de hedendaagse misdaad. Kunst: "We zien nu een trend die eigenlijk nog zo recent van aard is, dat we geen definitieve conclusies durven te trekken."
Regioburgemeester Bruls stelt in aanvulling daarop dat het 'probleem van de jongeren die in de criminaliteit belanden' niet alleen een zaak van politie of de rechtszaal mag zijn.
Bruls: "Ook op scholen zal het gesprek gevoerd moeten worden. Jongeren die op het verkeerde pad belanden hebben behoefte aan voorbeeldfiguren. Maar ook scholen die te maken krijgen met dit soort jeugd dienen er open over te zijn. We kunnen pas wat aan het probleem doen als er transparantie is. Gesprekken met ouders, gesprekken van docent naar leerling, van school naar politie en gesprekken tussen personeel onderling. Alleen strenger straffen op wapenbezit gaat in dit geval echt niet helpen."