Rivierengebied

Hoe de ‘nazi-schat van Ommeren’ wereldnieuws werd

Buitenlandse media publiceerden de afgelopen week over de 'schat bij Ommeren'.
Buitenlandse media publiceerden de afgelopen week over de 'schat bij Ommeren'. © beeldbewerking Omroep Gelderland
OMMEREN - Het maakte de tongen flink los: het verhaal over de nazi-schat die in Ommeren mogelijk nog verborgen ligt. In latenight-talkshows was het onderwerp van gesprek, in landelijke kranten stonden artikelen over de miljoenenschat en ook op nieuwswebsites werd er aandacht aan besteed. Niet alleen in ons eigen land, het verhaal ging landsgrenzen over.
'Nazi-speurtocht: Nederlandse archieven publiceren kaart, vier dozen gezocht', kopte de Kroatische zender N1. De Britse Omroep BBC schrijft 'Op jacht naar nazi-goud in een Nederlands dorp'. De Israëlische krant The Jerusalem Post heeft het over een 'stad met geheim nazi-goud smeekt schatzoekers om te stoppen met zoeken'. Het Argentijns nieuwsblad La Nación publiceerde 'Kaart van nazi-gestolen schat nooit gevonden komt aan het licht'. Het is een greep uit de internationale media van afgelopen week.

'Compleet verrast'

Ommeren, een dorp van zo'n 700 inwoners in de Betuwe werd uit het niets wereldnieuws, doordat het Nationaal Archief een kaart voor nazi-schatten publiceerde tijdens Openbaarheidsdag. "Dat heeft ons ook compleet verrast als gemeentebestuur. Dat overkomt je", zei wethouder Pieter Neven van de gemeente Buren eerder op Radio Gelderland.

Media-aandacht

De schatkaart kwam volop in de media, waarna goudzoekers in het Betuwse dorp op zoek gingen naar de vermeende nazi-schat. "Het is heel druk", vertelde oud-burgemeester van Buren Klaas Tammes vorige week in de TV Gelderland-talkshow De Week van Gelderland. "Er was een journalist uit Engeland, speciaal overgekomen naar Ommeren om met zijn zoons te komen graven. Ze komen overal vandaan. Zelfs het internationale persbureau Reuters heeft zich ervoor geïnteresseerd.
De gemeente Buren waarschuwde de schatzoekers voor de gevaren en wees naar de verboden. Het zoeken is daar gevaarlijk vanwege mogelijk onontplofte bommen, landmijnen of granaten. We raden dan ook af om te gaan zoeken naar de nazi-schat", schreef de gemeente Buren op de website.

De grote vraag is natuurlijk: ligt de schat er nog of niet? Historici denken van niet. Mogelijke scenario's:

  • Het kan zijn dat de schat inmiddels verdwenen is en dat een buurtbewoner de schat heeft opgegraven of dat een Duitse soldaat terugkwam om te zoeken voordat de Staat er lucht van kreeg.
  • Ten tweede bestaat de mogelijkheid dat medewerkers van de opsporingsdiensten die na de Tweede Wereldoorlog gingen zoeken naar de schat, gebruik hebben gemaakt van hun voorkennis en tussen de officiële zoekpogingen door de schat hebben opgegraven.
  • Dat de ooggetuige loog, is ook een mogelijkheid. Parachutist Helmut Sonder kwam aan het eind van de oorlog in Ommeren terecht, terwijl de Engelsen en Canadezen oprukten. Hij zou hebben gezien hoe andere Duitse militairen kistjes begroeven. Die militairen hadden volgens zijn verklaring al langere tijd kostbaarheden in hun bezit die afkomstig waren uit de bank bij Arnhem.