Arnhem en omstreken

Er komt sneeuw aan (in de hele provincie)

Het wordt weer flink kouder volgende week.
Het wordt weer flink kouder volgende week. © ANP
ARNHEM - Er komt weer kou richting Gelderland. Hoewel de winter overwegend zacht is, gaat er toch weer natte sneeuw vallen. "Het wordt een koud intermezzo."
"De temperatuur gaat omlaag", legt meteoroloog Roosmarijn Knol uit. "IJzel verwachten we niet, maar er kan sneeuw komen. De atmosfeer wordt in het geheel kouder. Maar het blijft wisselvallig qua neerslag. In de koude lucht, kan een bui in natte sneeuw veranderen."

's Nachts koud

Hoewel er winterse neerslag komt, slaat de paniek bij Weerplaza nog niet toe. "Het wordt vooral 's nachts en vroeg in de ochtend koud. Overdag blijven de temperaturen boven het vriespunt. Er zal geen wit landschap komen."
De natte sneeuw valt dan dus vooral als het donker is. Maar het is niet duidelijk hoe de buien vallen. "De buien zijn vooral lokaal. Het verschilt van plek tot plek. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat het in Apeldoorn sneeuwt en in Zutphen niet. Het is nu nog niet te zeggen."
"De kou komt in heel Gelderland", vervolgt Knol. "De temperatuurdaling begint zondag al. In het midden en aan het einde van de week wordt het het koudst. Zo rond dinsdag, woensdag en donderdag."
"De kou komt na een zachte periode. We verwachten dat eind januari het weer warmer wordt. Zo rond tien graden. We krijgen nu dus echt te maken met een kort koud intermezzo."

Gevolgen verkeer

Heeft dat nog gevolgen voor het verkeer? "Het kan een rol gaan spelen, zeker in de vroege ochtend. Plaatselijk kan het glad worden. Al komt het asfalt nu minder snel onder het vriespunt. Dat is nu nog moeilijk te voorspellen."
Voor wie de weg opgaat is afstand houden en langzamer rijden in ieder geval verstandig volgende week.