Arnhem en omstreken

Blinde Marjolein met hulphond geweigerd in taxi

Marjolein van den Broek met haar hond Igor.
Marjolein van den Broek met haar hond Igor. © privéfoto
ARNHEM - Marjolein van den Broek moest afgelopen woensdag naar een belangrijke afspraak, had op tijd een taxi geboekt en netjes doorgegeven dat haar geleidehond Igor mee moest. Alles was in kannen en kruiken, totdat de taxi kwam aanrijden en de chauffeuse zei dat de hond niet mee mocht.
Marjolein, die acht jaar geleden blind werd door een oogziekte, is nog van slag. "De chauffeuse vertelde dat ze in het systeem zag dat er een hond mee moest, maar Igor zou te groot zijn om met mij voorin te zitten en hij mocht niet op de achterbank want dat zou vies zijn."
"Het was onduidelijk of de bus nog kon komen. Maar de hond mocht niet mee in de elektrische taxi", gaat Marjolein verder. "Ik zei dat ik een klacht ging indienen, maar dit werd weggelachen. Ik voelde mij totaal niet serieus genomen."
"Uiteindelijk ben ik toch in de taxi gaan zitten, omdat ik naar de afspraak moest. Maar achteraf had ik nooit mee moeten gaan. Igor is mijn ogen én mijn steun en toeverlaat. Zonder hond op pad gaan is erg moeilijk."

'Met respect behandelen'

Van den Broek gaat al jaren met regiotaxi Avan. "Ik heb bijna nooit problemen gehad. Ik ben enorm blij met ze, ik ben van ze afhankelijk maar wil wel dat ze mij met respect behandelen. Het gaat heel vaak goed, maar ik ben nog nooit met de hond geweigerd."
"Ik wil graag meer bewustzijn creëren. Dat men weet dat geleidehonden en helphonden niet geweigerd mogen worden in de taxi. Een geleidehond heb je gewoon nodig."
Een woordvoerder van de taxi heeft vrijdagmiddag Van den Broek gebeld en liet weten het voorval erg vervelend te vinden. Volgens hem 'had dit nooit mogen gebeuren'.