Arnhem en omstreken

Druk op zorginstellingen neemt toe door griepgolf: 'Nog nét rond te breien'

Veel zorgmedewerkers vallen uit door griep
Veel zorgmedewerkers vallen uit door griep © Omroep Gelderland
ARNHEM - Ook zorginstellingen en thuiszorgorganisaties in Gelderland hebben te maken met toenemende druk door uitval van medewerkers vanwege de griepgolf die nu enkele weken gaande is. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland.
Het is de hoge vaccinatiegraad onder de cliënten die ervoor zorgt dat er geen noodklok geluid hoeft te worden. Vanuit de ziekenhuizen klonk vorige week nog een ander geluid, waarbij én het personeel uitvalt door griep én ook nog eens een groot aantal patiënten binnenkomt met influenza- of corona gerelateerde klachten. Zo moest de spoedeisende hulp vanwege een beddentekort in Doetinchem al een aantal keren gesloten worden.

Afspiegeling van de samenleving

Zo erg is het in de thuiszorg en zorginstellingen nog niet. "Ook wij hebben te maken met een griepgolf en virusjes, dat is te merken. Het is een afspiegeling van de samenleving", schetst Myra Hasselbach van Pleyade. Ook bij Zogcentra de Betuwe merken ze het. "Maar ons ziekteverzuim is bij ons nu niet hoger dan voorgaande winters."
Op de locaties van zorggroep Marga Klompé ziet bestuurder Marcel Duvigneau wel meer uitval onder personeel. "We hebben te maken met veel zieken en dat levert nu zeker extra druk op. Onze cliënten zijn eigenlijk bijna allemaal ingeënt tegen corona en de griep dus daar zijn weinig mensen ziek."
Hoewel de situatie niet zo erg lijkt als in de ziekenhuizen, is de druk op de hele zorgketen nog onverminderd hoog. "Het is nog nét rond te breien", beschrijft Jolanda Nijsen van Innoforte. "We hebben te maken met veel zieken en dat levert nu zeker extra druk op, maar het lukt allemaal net."