Arnhem en omstreken

Dit is waarom er een aparte begraafplaats voor moslims is geopend

Op de Maqbara Rawdah Al Moslimin begraafplaats is het eerste graf al gegraven.
Op de Maqbara Rawdah Al Moslimin begraafplaats is het eerste graf al gegraven. © ANP
ARNHEM - De grootste islamitische begraafplaats van Nederland is deze week geopend in Arnhem. Er is plek voor zo'n 17.000 moslims. Waarom is er een aparte begraafplaats nodig en hoe verloopt een islamitische begrafenis?
Veel van de rituelen en gebruiken rondom het overlijden zijn gebaseerd op de overleveringen, de Hadith. Dat zijn verzamelingen van uitspraken en gedragingen van de profeet Mohammed. Vanuit die overleveringen kan worden afgeleid hoe de profeet leefde, en hoe dus een gelovige zou moeten leven. De overleveringen worden door veel moslims gezien als een aanvulling op de Koran.
"Het lichaam is een creatie van Allah. Dat moet geëerbiedigd worden", vertelt imam en uitvaartbegeleider Abdelaziz Elouahabi. En eerbiedigen gaat ook na de dood door. Dat betekent ook dat een moslim over het algemeen niet gecremeerd wil worden. "Want in de overleveringen staat dat de overledene begraven moet worden."

Snel begraven

Direct na de dood start een speciaal ritueel om diegene naar de begraafplaats te begeleiden. "De overledene wordt geëerd door hem zo snel mogelijk na het gebed gewassen en in een wit gewaad naar het graf te brengen." Een speciaal gebed moet worden uitgesproken en de persoon moet ritueel gewassen worden voor hij in het graf ligt.
In een witte lijkwade - die op maat gemaakt is voor een man of vrouw - wordt de overledene naar de rustplaats gebracht. Daar wordt een overlijdensgebed voorgelezen. "En in het graf moet diegene op de rechterzijde liggen, richting Mekka."
Dat moet al vrij snel na de dood, vervolgt de imam. Veel moslims hanteren een periode van maximaal 24 uur waarbinnen dit moet gebeuren. Daarom verwacht de imam dat de begraafplaats in Arnhem populair zal worden. Want daardoor kan iemand sneller begraven worden dan wanneer diegene naar het buitenland moet worden gebracht.

Grafrust

De eeuwige grafrust is ook een belangrijk onderdeel. In Nederland is die niet wettelijk beschermd. Binnen de islam moet die wel gerespecteerd worden, omdat je niet meteen in het hiernamaals belandt. "In de eerste fase verblijf je in de Barzakh in het graf." Volgens het geloof volgt er op de Dag des Oordeels een wederopstanding. Daarna pas kan iemand door naar de echte laatste rustplaats: het paradijs (djenna) of het hellevuur (djahannam).
Tot die tijd moet de overledene dus rusten. "Zonder noodzakelijke reden mag dat niet verstoord worden." Daarom geldt op de islamitische begraafplaats een uitzonderingsgrond, ook in Arnhem. Wie er begraven wordt, ligt er in principe voor eeuwig. En kan er dus op vertrouwen dat zijn of haar plek in het hiernamaals veilig is.
Bovendien zal de islamitische begraafplaats vaak er wat soberder uitzien dan een niet-islamitische plek. "In principe zijn er geen bouwsels of versieringen. Soberheid en uniformiteit staan centraal", legt de imam uit. Ook een bloemetje leggen is daarom hoogst ongebruikelijk. De overledene moet vooral in rust blijven.